≫ 

Odavde je Aleksandar krenuo u osvajanje sveta: Palata stara 23 veka ponovo otvorena

 ≫ 

Građevina makedonskog kralja Filipa II završena je 336. godine pre nove ere i u njoj je i ubijen tokom svadbe ćerke Kleopatre

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Orka
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Neša

    13. januar 2024 | 10:24

    Смешно је ово својатање Александра Македонског од стране Грка. У свим сачуваним текстовима из тог доба(мада су то све преписи преписа) њега а поготову Филипа називају варварином ( тиме кажу да није Грк ). Кажу да од Македонаца не може бити ни добар роб. Подсмевају им се. Александрову Војску чине Македонци, Трибали, Трачани, Дардани народи сличног порекла или само племена истог народа и језика и не знају Грчки. У битци на реци Граник Грци се боре на страни Персијанаца. Александар јесте заслужан за ширење Хеленске културе и стварање царства али Македонци нису Грци већ освајачи који су често супростављене мале градове државе објединили под једну власт. Македонци су се са временом стопили са Грцима и више се од антике не помињу као засебан народ. Смешно је и повезивање данашњих Северних Македонаца са античком Македонијом. Античка Македонија се налазила јужније и захватала је само малецки јужни део данашње С. Македоније. Већи део су чиниле територије Трибала, Трачана и Дардана, племенима који су додуше била сродна античким Македонцима. У средњем веку Грчки и Латински извори у записима називају Србе као Трибале и Трачане. Лаоник Халкохондил кнеза Лазара назива архонтом Трибала а у даљем тексту каже чувено " Трибали су народ нај старији то поуздано знам". Сигурно не треба занемарити ни Гундулића који је на располагању имао Дубровачке архиве а за Алексндра каже " Лесандр Србљанин краљ свег света".

  • Orka

    12. januar 2024 | 17:21

    Šta kaže stara Srbija na to... 😉