• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravo blago otkriveno u kanalizaciji: Bugarski arheolozi iskopali zaštićenu statuu boga Hermesa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve što je pagansko bilo je zabranjeno, ali očigledno da su bili zabrinuti za stara božanstva, rekao je Ljudmil Vagalinski

  • 1
Herakleja Sintika Foto: Dobrin KASHAVELOV / AFP / Profimedia

Bugarski arheolozi pronašli su pravo blago tokom iskopavanja rimske kanalizacije – mermernu statuu grčkog boga Hermesa. Skulptura visoka dva metra pronađena je tokom iskopavanja u antičkom gradu Herakleja Sintika, javio je CNN.

Arheolog Ljudmil Vagalinski, vođa iskopavanja i stručnjak Narodnog arheološkog muzeja, rekao je da je zemljotres razorio ovaj antički grad 388. godine, ali da je statua pažljivo smeštena u kanalizaciju i prekrivena zemljištem da bi bila očuvana, zbog čega je u odličnom stanju.

- Glava je očuvana. U veoma dobrom je stanju. Postoji nekoliko fraktura na rukama – rekao je Vagamilski i dodao da je reč o rimskoj kopiji grčkog originala.

Herakleja Sintika je bila grad koji je osnovao makedonski kralj Filip II između 356. i 339. pre nove ere na prostorima oblasti Pirinska Makedonija.

Arheolozi veruju da su stanovnici ovog grada pokušali da sačuvaju statuu iako je tada hrišćanstvo već postalo zvanična religija Rimske imperije.

- Sve što je pagansko bilo je zabranjeno, ali očigledno da su bili zabrinuti za stara božanstva – rekao je Vagalinski.

Posle zemljotresa Herakleja Sintika je počela da opada i potpuno je napuštena do početka 6. veka.


U grčkom panteonu Hermes je bio bog trgovine, lopovluka i proricanja, glasnik bogova i pratilac duša. Bio je Zevsov sin i najmlađi od 12 olimpijskih bogova.

(Telegraf Nauka / CNN)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    10. jul 2024. | 16:40

    Pronašli "zaštićenu statuu"? Zakonom zaštićenu? Ko je zaštitio ako je tek pronađena?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>