• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Točkovi rovera Kjuriositi na Marsu oštećeniji nego ikad – ali još rade

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko god bi bilo zabavno posetiti Mars, ne bismo baš želeli da tamo šetamo u cipelama – tj. na točkovima – rovera Kjuriositi.

  • 0
rover Kjuriositi. točak Foto: Wikipedia/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nakon što se 2012. godine spustio u krater Gejl i prešao oko 32 kilometra po stenovitom marsovskom terenu, šest točkova robotskog istraživača izgledaju malo istrošeno.

Poslednja slika točkova, koju je 22. septembra napravila kamera MAHLI, pokazuje poprilična oštećenja – od kojih neka izgledaju novo – u rasponu od manjih ulubljenja i rupa do ozbiljnih posekotina i pukotina.

Međutim nema razloga za paniku. Točkovi Kjuriositija su oštećeni već više od deset godina, ali se rover i dalje kotrlja. „Slika prikazuje desni srednji točak, koji se još dobro drži uprkos teškim povredama koju mu je Mars naneo“, kažu inženjeri iz Laboratorije NASA za mlazni pogon.

Točkovi Kjuriositija su već 2013. pokazivali znakove oštećenja, što nije iznenađujuće s obzirom da se ta mašina teška jednu tonu kreće po neravnom terenu sa oštrim stenama. Stoga su točkovi redovno pregledani pomoću kamere i pažljivo je praćeno njihovo trošenje.

U jednom trenutku je rover skrenut na lakšu putanju da bi izbegao opasan teren i da bi se produžio životni vek njegovih točkova. Onda su 2017. godine inženjeri dali Kjuriositiju novi softver sa algoritmom koji menja brzinu svakog od točkova radi smanjenja udara stena ispod gusenica.

Iako i dalje redovno dolazi do oštećenja točkova, rover uspeva da se kreće preko nezgodnog terena, nastavljajući potragu za dokazima da je Mars možda nekad bio pogodan za život mikroba.

Osim toga, od oštećenja točkova Kjuriositija ima neke koristi – NASA je temeljito proučila štetu i to je upotrebljeno za izdržljiviji dizajn točkova rovera Perseverans.

Nadamo se da će točkovi Kjuriositija biti u funkciji još godinama.

(Telegraf Nauka/Yahoo)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>