• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pripremite se za eksploziju na nebu koja se viđa samo jednom u životu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekoliko dana biće vidljiva golim okom bez ikakvih astronomskih uređaja ili dvogleda

  • 1
svemir, vasiona, zvezde, nebo, noć, zodijak Foto: Unsplash/Vincentiu Solomon

Astronomi i zaljubljenici u nebo širom sveta pripremaju se za eksploziju zvezde koja bi uskoro trebalo da se vidi golim okom na severnoj hemisferi.

"To je događaj koji se dešava jednom u životu, a stvoriće mnogo novih astronoma budući da će mladim ljudima ponuditi kosmički događaj koji mogu sami posmatrati, o kojem mogu postavljati svoja pitanja i prikupljati vlastite podatke", rekla je dr. Rebekah Hounsell, naučnica specijalizovana za nove u NASA-inom Goddard Space Flight Centru u Greenbeltu u Merilendu, prenosi Index.

Eksplozija će se dogoditi u Mlečnoj stazi u binarnom sistemu T Coronae Borealis, ili kraće T CrB, koji je od Zemlje udaljen oko 3.000 svetlosnih godina, a nalazi se u malom sazvežđu Severne krune.

Eksplodiraće Beli patuljak

Sistem se sastoji od belog patuljka, ostatka zvezde veličine Zemlje koja je mrtva i ima masu uporedivu sa našim Suncem, i drevnog crvenog džina, koji polako gubi vodonik dok ga gravitacija patuljka neumoljivo proždire.

Vodonik iz crvenog džina se skuplja na površini belog patuljka, što izaziva povećanje pritiska i temperature na njemu. Kada se akumulira određena kritična količina vodonika, na površini patuljka će se pokrenuti termonuklearna eksplozija u kojoj će nagomilani materijal biti izbačen u svemir, a bljesak će biti vidljiv sa Zemlje.

U sistemu T CrB, ovaj događaj bi se u proseku mogao ponoviti svakih 80 godina. Naravno, treba imati na umu da vidimo događaje koji su se već odigrali pre 3000 godina.

Kada bismo mogli da je vidimo?

Vilijam J. Kuk, šef NASA-ine kancelarije za meteoroidnu životnu sredinu, rekao je u mejlu da se većina novih dešava neočekivano, bez upozorenja.

"Međutim, T Coronae Borealis je jedna od 10 poznatih rekurentnih novih u galaksiji. Iz poslednje erupcije iz 1946. znamo da će zvezda biti zatamnjena nešto više od godinu dana pre nego što naglo poraste u sjaju. T Coronae Borealis je počela da se gasi prošlog marta, tako da neki istraživači očekuju da će postati nova negde do septembra, ali procene o tome kada će se to dogoditi kreću se od nekoliko meseci - ne možemo da procenimo ništa bolje od toga sa onim što sada znamo", objasnio je on.

Očekuje se da će zvezdani sistem, koji je suviše slab da bi se mogao videti golim okom, dostići nivo sjaja sličan onom kod Severnjače. Kada nova dostigne svoj vršni sjaj, izgledaće kao da se pojavila nova zvezda. Nekoliko dana biće vidljiv golim okom bez ikakvih astronomskih uređaja ili dvogleda.

Nakon toga će izbledeti i postati nevidljiv narednih 80 godina.

Naučnici NASA-e upozoravaju da nove, čak i one ponavljajuće koje se javljaju u ciklusima, znaju da iznenade, što znači da postoji izvesna mogućnost da eksplozija izostane još neko vreme.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    22. jun 2024. | 11:43

    Puklo pre 3000 godina? Možda smo već mrtvi ali još uvek ne znamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>