• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineska sonda uzima uzorke sa „tamne strane“ Meseca: Povratak na Zemlju biće istorijski poduhvat

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čang‘e-6 u nedelju se spustila na lunarnu površinu, a uskoro bi mogla da krene nazad sa oko dva kilograma materijala

  • 0
Kineska sonda na Mesecu Kineska sonda Čang‘e-6 (desno) uspešno je sletela na takozvanu tamnu stranu Meseca... Foto-kolaž: JOE MARINO / UPI / Profimedia; Jin Liwang / Xinhua News / Profimedia

Kineska sonda Čang‘e-6 spustila se u nedelju na udaljenu stranu Meseca, gde trenutno skuplja uzorke, a već danas ili sutra bi trebalo da poleti sa lunarne površine kako bi uzorke donela na Zemlju. Naučnici očekuju da će im to pomoći da odgovore na ključna pitanja o ranoj evoluciji Sunčevog sistema.

Ako misija bude uspešna, biće to istorijski poduhvat, a Kina će učvrstiti vođstvo svemirskoj trci za Mesec.

Ova država je prva u 21. veku pokrenula lunarna istraživanja, a 2013. postala i prva koja je spustila letelicu na ovaj satelit posle završetka američkih i sovjetskih misija sedamdesetih godina. Pratila ju je Indija, koja je u avgustu 2023. spustila sondu, a onda su ove godine to uradili Japan i SAD, dok je ruski pokušaj prošlog leta bio neuspešan. I Kina i SAD najavile su da će do kraja decenije poslati ljudsku misiju na Mesec, pa mnogi ovo nazivaju novom svemirskom trkom, a neki i svojevrsnom zlatnom groznicom jer više nije reč o trci za prestiž, već za resurse.

Čang‘e-6, šesta lunarna sonda nazvana po kineskoj boginji Meseca, prva je letelica koja će doneti uzorke sa takozvane „tamne strane“ Meseca, koja u stvari nije tamna, već je tako zovu zato što ju nemoguće videti sa Zemlje - revolucija ovog satelita oko nje traje koliko i njegova rotacija oko svoje ose.

Inače, njena prethodnica Čang‘e-5 postala je 2020. prva letelica koja je donela uzorke sa Meseca posle 44 godine – poslednja je to uradila sovjetska sonda Luna-24 1976.

Zanimljivo je da su na kineskoj sondi i instrumenti Evropske svemirske agencije (ESA), Francuske, Italije i Švedske.

- Hvala Kini što nas je odvela do Meseca. Sletanje je bilo apsolutno neverovatno. Teško je sleteti na planetu, a još teže na Mesec. Ne mislite da je ovo lako, reč je o strani Meseca koju ne možemo ni da vidimo. Kina je poslala drugi satelit da bi pratila sletanje. I sleteli su gde su želeli, što je veliki poduhvat, nešto čemu smo se godinama nadali. Kao naučnici, ono što sanjamo je da imamo uzorke u laboratoriji, da ih proučavamo i do detalja ispitamo Mesečevu priču – rekao je za agenciju Sinhua Silvestre Moris, francuski astronom sa Univerziteta u Tuluzu, nakon što je iz kontrolne sobe pratio sletanje.

Kako je dodao, francuski naučnici dobili su deo uzroka koji je Čang‘e-5 donela sa Meseca i raduju se daljem nastavku saradnje.

Čang‘e-6 nakon sletanja ima oko 14 sati da izbuši zemlju, iskopa je i zapečati oko dva kilograma materijala, a onda bi trebalo da poleti sa Meseca. Sletanje na Zemlju očekuje se oko 25. juna.

Sonda je sletela u krater Ejtken u oblasti južnog pola, za koji se veruje da je nastao pre četiri milijarde godina. Krater je dubok 13 kilometara, a prečnik mu je 2.500 kilometara.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>