• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dva šrafa mesecima blokirala misiju NASA od 1,6 milijardi dolara: Materijal sa asteroida Benu konačno dostupan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Inženjeri morali da naprave dve nove alatke kako bi otvorili kapsulu letelice Oziris-reks

  • 3
NASA Novi alat pomogao u rešavanju problema... Foto: NASA/Robert Markowitz

Tim agencije NASA u Svemirskom centru Džonson u Hjustonu uspešno je sklonio dva šrafa sa kapsule misije Oziris-reks. Ova dva šrafa, od ukupno 35, mesecima su blokirala misiju i pristup materijalu prikupljenom sa asteroida Benu, objavila je američka svemirska agencija.

U toku su koraci da se potpuno rastavi kapsula sistema TAGSAM i otkrije ostatak kamenja i prašine prikupljenih tokom prve misije uzimanja uzoraka sa asteroida.

- Naši inženjeri i naučnici radili mesecima su neumorno radili ne samo da procesuiraju više od 70 grama materijala koji smo uspeli da izvučemo ranije, već da dizajniraju, razviju i testiraju novi alat koji nam je omogućio da rešimo problem sa kom smo se suočili. Inovativnost i povezanost ovog tima bila je neverovatna. Svi smo uzbuđeni i jedva čekamo da vidimo kakvo nam sve blago krije Oziris-reks – rekla je Ajlin Stansberi, šefica odeljenja za proučavanje astromaterijala i istraživanje u Svemirskom centru Džonson.

„Presrećni smo zbog ovog uspeha“

Otvaranje kapsule sistema TAGSAM pauzirano je sredinom oktobra, kada je otkriveno da dva šrafa od njih 35 nije moguće odšrafiti sa alatima čija je upotreba dozvoljena u specijalnoj kutiji u kojoj se čuva.

Kao odgovor na to, tim je dizajnirao i napravio dve nove alatke od nerđajućeg čelika koje su omogućile rešavanje problema.

- Osim toga što je ograničen materijal koji smo mogli da koristimo, nove alatke morale su da se koriste u veoma malom prostoru kutije za čuvanje kapsule. To je ograničavalo veličinu i težinu alata, ali i pokrete. Tim je pokazao neverovatnu izdržljivost i izveo je neverovatan poduhvat kako bi rešio ova dva šrafa. Presrećni smo zbog ovog uspeha – rekla je dr Nikol Laning, kustos misije Oziris-reks u Svemirskom centru Džonson.

Iako kapsula nije skroz otvorena, tim je do sada prikupio 70,3 grama materijala sa asteroida, što je više od očekivanih 60 grama. Svi uzorci čuvaju se u hermetički zatvorenim uređajima, a neki i na temperaturama od minus 80 stepeni.

Oziris-reks Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Misija Oziris-reks trajala je 7 godina, 4 meseca i 1 dan i prešla je 6,21 milijardu kilometara. Kapsula je stigla do asteroida Benu, na njemu je provela 889 dana, a zatim se vratila na Zemlju, na koju je sletela 24. septembra 2023. Planetary Society navodi da ova misija košta ukupno 1,16 milijardi dolara.

Šta su do sada naučnici govorili o uzorcima

- Definitivno imamo hidrirane, organske ostatke iz ranog Sunčevog sistema, što je baš ono što smo se nadali da ćemo dobiti još kada je misija osmišljena. Očekujem da će kosmohemijska zajednica zdušno da se baci na ovo. Sve čestice su veoma tamne i imaju grbave kamenčiće prečnika od milimetra do centimetra sa teksturom nalik karfiolu. Kače se za sve što ih dodirne – rekao je sredinom decembra Dante Loreta, glavni istraživač misije Oziris-reks, na konferenciji Američke geofizičke unije u Kaliforniji.

NASA je krajem novembra poslala u Prirodnjački muzej u Londonu „kašičicu“ tamne prašine i granula prikupljenih sa asteroida Benu.

- Ovo je 100 miligrama čiste lepote. Donacija je mala, ali dovoljna. Ovo je samo kašičica materijala, ali zamislite kašičicu šećera i koliko u njoj ima pojedinačnih zrna. Tako ćemo proučavati ovaj materijal, zrno po zrno. Pred nama je možda ceo život rada na tome – rekla je nakon preuzimanja uzoraka prof. Sara Rasel, naučnica iz Prirodnjačkog muzeja Londona, za BBC.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saki

    14. januar 2024. | 09:31

    I šta kažete bili na mesecu

  • Ja

    13. januar 2024. | 12:32

    Samo 1.16 milijarde? Slabo je to za 70 grama prašine...

  • Tiosaw

    13. januar 2024. | 07:59

    Dva meseca dva šrafa, a kad se običnom mehaničaru dogodi i prolongira popravku na dan više zbog trulih ili zalomljenih šrafova oće skalp da mu skidaju vlasnici vozila

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>