• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kosmonauti naleteli na toksičnu „grudvicu“ amonijaka: Van svemirske stanice proveli 7 sati i 41 minut

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oleg Kononenko i Nikolaj Čub izašli su u otvoreni svemir da zaustave curenje u rezervnom sistemu

  • 0
Kosmonauti Popravke u svemiru... Foto: NASA TV

Dvojica kosmonauta Oleg Kononenko i Nikolaj Čub izašli su u otvoreni svemir kako bi iz blizine proverili curenje amonijaka primećeno na ruskom modulu Nauka Međunarodne svemirske stanice (MSS), piše Space.com.

Kononenko je stigao toliko blizu „kapljica“ ili „grudvica“, kako je amonijak koji curi opisan, da je jedan od kanapa kojim je vezan za stanicu kontaminiran, pa je na kraju isečen, stavljen u kesu i ostavljen van MSS.

Kononenko i Čub izašli su van stanice da izoluju i dokumentuju rashladni sistem iz koga je 9. oktobra primećeno curenje amonijaka. Taj rashladni sistem nije u upotrebi trenutno, već je reč o rezervi. Ipak, kosmonauti su našli način da rashladnom uređaju prekinu dotok amonijaka. Kada je to urađeno, a pre nego što je primećeno gomilanje rashladne tečnosti, Kononenko je prijavio postojanje gomile rupa na panelu rashladnog sistema.

- Rupe imaju jednake ivice, kao da su izbušene. Ima ih mnogo, raspored je haotičan – javio je on kontrolorima u Moskvi.

Veruje se da je „grudvica“ nastala od ostataka amonijaka kada je završen posao zatvaranja dotoka. Znajući da je ovako nešto moguće, oni su bili spremni i imali su posebne krpe za čišćenje skafandera i alat koji će im omogućiti da ne unesu toksični materijal u svemirsku stanicu.

Međunarodna svemirska stanica Međunarodna svemirska stanica... Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

Ruski inženjeri na Zemlji će koristiti dobijene podatke da utvrde uzrok curenja i šta treba uraditi da se rashladni uređaj ponovo osposobi.

Kononenko i Čub su instalirali i poseban radarski sistem i otpustili nanosatelite da testiraju tehnologiju solarnih jedara. Radar, koji će biti korišćen za praćenje životne sredine na Zemlji, prvi je spoljni uređaj prikačen na modul Nauka. Nanosateliti u obliku kocki razvijeni su na Moskovskom državnom tehničkom univerzitetu Bauman. Pušteni su u svemir, ali se njihova solarna jedna nisu otvorila na vreme.

Svemirska šetnja dvojice kosmonauta trajala je 7 sati i 41 minut.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>