• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prekršili ste pravilo o otpadu, kazna je 150.000 dolara: Udar na američku kompaniju zbog satelita

Vreme čitanja: oko 1 min.

Federalna komisija za komunikacije SAD sankcionisala Dish Network zbog toga što satelit EchoStar-7 nisu doveli na bezbednu visinu

  • 0
Otpad u orbiti, svemirski otpad Foto: Shutterstock/OSORIOartist

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) izdala je prvu kaznu kompaniji za kršenje pravila o otpadu u svemiru, javio je Gardijan.

Kompanija Dish Network mora da plati 150.000 dolara kompaniji zato što nije uspela da iz orbite na Zemlju spusti satelit EchoStar-7, koji je u svemiru više od dve decenije. Umesto da ga dovede na bezbednu visinu kompanija je spustila u dovoljno nisku orbitu da može da predstavlja rizik kao svemirski otpad.

- Operacije satelita postale su veoma česte i svemirska ekonomija ubrzava, pa moramo da budemo sigurni da če operateri da poštuju pravila. Ovo je presuda koja šalje jasnu poruku da FCC ima autoritet i sposobnost da natera kompanije da poštuju pravila o svemirskom otpadu – rekao je Lojan Igal, načelnik Izvršnog biroa FCC, navodi se u saopštenju komisije.

Kompanija Dish Network lansirala je sateli EchoStar-7 u orbitu 2002, na visinu od 36.000 kilometara iznad Zemlje. Još 2012. pristali su na to da satelit po završetku misije podignu na visinu oko 300 kilometara veću od operativne, na prostor takozvanog „orbitalnog groblja“, gde ne bi predstavljajo opasnost.

Međutim, kompanija je 2022. shvatila da nema više dovoljno goriva i podigli su ga samo 122 kilometra, gde je predstavljao opasnost po aktivne satelite.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>