• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nuklearni reaktori praviće energiju za bazu na Mesecu: Velšani razvili atomsko gorivo veličine zrna maka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača sa Univerziteta Bangor, u saradnji sa NASA, dizajnirao je specijalne ćelije za napajanje nuklearnih generatora veličine automobila

  • 5
Baza na Mesecu, Pretpostavljeni izgled buduće baze na Mesecu Foto: Handout / AFP / Profimedia

Naučnici sa Univerziteta Bangor u Velsu, zajedno sa američkom agencijom NASA, razvili su izvor energije koji bi mogao da omogući astronautima da žive na Mesecu tokom dužih perioda, piše BBC. Istraživači su dizajnirali ćelije nuklearnog goriva veličine zrna maka koje mogu da proizvedu energiju potrebnu za dugotrajni boravak na lunarnoj površini.

BBC podseća da je NASA programom Artemis (starogračka boginja Artemida je sestra bliznakinja Apolona, po kome je nazvan uspešni program Apolo, tokom kojeg su američki astronauti stigli do Meseca) rešila da ponovo pošalje ljude na Mesec do 2025, a da krajem decenije počne izgradnju i baza na Mesecu.

Profesor Samon Midlburg sa Bangora rekao je da rad na izgradnji energetskih ćelija bio izazov, ali „zabavan“.

- Na Mesecu i drugim nebeskim telima koje imaju dan i noć ne možemo da se pouzdamo u energiju Sunca, već moramo da dizajniramo sisteme poput mikro reaktora koji mogu da pomognu u održavanju života. Nuklearni reaktori su jedina stvarna opcija u ovom trenutku, ali gorivo mora da bude dovoljno snažno da preživi sve sile sa kojima će se suočiti tokom poletanja, leta i na Mesecu, a da ostane pouzdano godinama – rekao je Midlburg u saopštenju.

Nuklearni reaktor za Mesec Foto: Rolls-Royce / Ferrari / Profimedia

NASA planira izgradnju baza na lunarnoj površini kako bi mogli da organizuju još misija, ali i kako bi odatle lakše mogli da pošalju rakete u druge delove Sunčevog sistema.

Istraživači sa Bangora smislili su način proizvodnje energije na Mesecu, a te male ćelije nuklearnog goriva, nazvane TRISO fuel, poslali na testiranja. Ova ćelija mogla bi da se koristi za napajanje nuklearnog mikro generatora energije koji je napravila britanska kompanija „Rols Rojs“.

- Generator je prenosni uređaj, ima veličinu manjeg automobila, pa je moguće ubaciti ga u raketu. Moguće je lansirati ih u svemir, svom silom, a one će i dalje da budu bezbedne kada budu postavljene na Mesec – rekao je Midlburg.

Testiranje generatora i ćelija tek će biti obavljeno jer se mora videti da li nuklearno gorivo zaista može da izdrži silu lansiranja i svemirsko putovanje. Na Univerzitetu Bangor nadaju se da će mikro generatori moći da se koriste i na Zemlji, posebno u zonama katastrofe, gde više nema struje.

Mesec je bio centar svemirske trke šezdesetih godina, kada su i SSSR i SAD pokušavale da spuste ljudsku posadu na lunarnu površinu. Trka je završena američkom pobedom – Nil Armstrong i Baz Oldrin osvojili su Mesec 21. jula 1969. Poslednja ljudska posada napustila je lunarnu površinu još 1972, ali sada i Amerika i Kina nameravaju da pre kraja decenije pošalju istraživače na Mesec. Druge zemlje poput Indije, Japana i Rusije zadovoljne su i slanjem sondi za proučavanje Zemljinog pratioca.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir

    15. septembar 2023. | 17:43

    Da li ste znali da 1 kubni centimetar obogaćenog uranijuma U-235 ima teđinu 20 grama (dva puta teži od čelika i 1.7 puta teži od olova). Jedan kg obogaćenog uranijuma ima energiju ekvivalentnu 3000 tona uglja. Problem je što niko nije u svetu rešio odlaganje otpada iz nuklearki (OS uranijum) na duže vreme 100 i više godina. Naša planeta je zagađena najvećim otrovom poznatim čoveku. Čak je toliko zagađena da iznosi 400 000 atomskih bombi bačeni na Hirošimu . To sve vlade kriju. Pa i Japan posle rušenja Fokušime. Naučnici koji su merili radijaciju imaju dokaze da Japan laže uz pomoć Amerike. Dr. Kristofer Basbi (poznat naučnik i nsma koji je merio radijaciju u Jugoslaviji 1999.) merio je radijaciju u selu Vakamatsu u Japanu. To je 100 km od Fokušime kaže: Nisam smeo bliže prići jer sam se iskreno bojao za život. Rezultati su daleko veći od dozvoljenih doza zračenja. Odneo je uzorke u Englesku u laboratoriju i rezultati su bili isti koje je na licu mjesta u Vakamatsu izmerio. Njegovo naučno mišljenje o eksploziji pogođenog skladišta municije sa OS uranijumom u Ukrajini da su tamo bile i prljave bombe. Nemačka u kojoj se nalazi glavni WEB centar za kontrolu radijacije senzora isključili su da ne bi bilo pobune naroda u EU državama. Međutim kolega u Nemačkoj izmerio je radioaktivni oblak koji je iznosio iznad njegove kuće 100mSv/h. To je 50 puta veće od dozvoljene. To majnstrim mediji ne smeju objaviti. Zračenje Fokušime je 1000 puta veće od Černobila.

  • Boky

    14. septembar 2023. | 19:16

    Da li bre ima neko realan i da se jednom prekine sa plasiranjem ovi informacija koje nemaju trunku realnosti zar stvarno mislite da neko jos veruje da je moguce otići na mesec i to jos da se tamo nastane da ne pominjem mars ajde dosta bajki gledajte stvarnost i sta se sprema u dolazećem vremenu koje će biti tesko ali je dobra stvar sto će se okrenuti i biti teško za sve koji mnogo imaju a za one koji nisu imali jedva da egzistiraju bice igra prilagoditi se . Kakv mesec i mars i planete neznamo jos nasu kakva je i kolika je a trabunjate po Srski o necemu nestvarnom i izmisljenom , dajte konacno istinu i realnost .

  • Darinka

    19. septembar 2023. | 16:28

    Nikad ljudska noga nije kročila na mjesec i to svi znaju, sem nekih tekstopisca. Znači svi, u prevodu sav svijet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>