• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko će prvi da sleti na južni pol? Rusija i Indija u neverovatnoj trci za osvajanje površine Meseca

Vreme čitanja: oko 2 min.

I Roskosmos i ISRO planiraju da spuste svoje letelice blizu najjužnije lunarne tačke 21. i 23. avgusta

  • 1
796193607 Lansiranje letelice Luna 25 Foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Rusija i Indija nalaze se u neverovatnoj trci za osvajanje južnog pola Meseca – obe zemlje su poslale letelice ka Zemljinom satelitu i plan im je da se u narednim danima spuste blizu najjužnije tačke, piše CNN.

Rusija je 11. avgusta uspešno lansirala u svemir letelicu Luna 25, prvi lunarni modul posle skoro 50 godina, javio je Tass. Plan je da stigne do orbite Meseca 16. avgusta, a da se 21. avgusta spusti na površinu. Kako se navodi, cilj misije je usavršavanje tehnologije mekog sletanja, a tragaće za prirodnim resursima, uključujući i vodu, i proučavati uticaj svemirskih zraka na površinu. Ako bude uspešna, dodao je Tass, Luna 25 postaće prva letelica koja će se spustiti blizu južnog pola Meseca.

- U prvim satima nakon sletanja, kamere letelice biće uključene i signal će biti poslat ka Zemlji. Kamere će napraviti panoramske fotografije, ali ne očekujemo prelep pogled. Nadamo se da će ovo biti prve fotografije lunarnog pola – rekao je za Tass Lev Zeljoni, naučni direktor Istraživačkog svemirskog instituta Ruske akademije nauka.

Međutim, konkurencija Roskosmosu u tome im je Indija. Najmnogoljudnija zemlja sveta još 14. jula lansirala je letelicu Čandrajan-3, sa orbiterom, modulom za sletanje i roverom, a onda je 7. avgusta poslala prve slike Meseca iz orbite. Na južni pol trebalo bi da se spusti 23. avgusta.

Indijska svemirska istraživačka agencija (ISRO) prvu misiju ka Mesecu je izvela još 2008, kada je otkrila prisustvo molekula vode na delovima lunarne površine, što je pokazatelj da je Zemljin satelit u nekom trenutku imao atmosferu. Čandralajan-2, lansiran 2019, takođe je imao letelicu, modul za sletanje i orbiter, ali je njegova misija bila samo delimično uspešna. Uspešno je stigao do lunarne orbite, gde je i danas, ali je spuštanje modula i rovera na površinu bilo neuspešno jer su uništeni tokom sletanja. Šef ISRO Sridhara Paniker Somanat rekao je da je agencija dobro proučila podatke neuspešnog sletanja i da su sredili sve nedostatke.

Ruska Federacija nije do sada, od raspada Sovjetskog Saveza, slala istraživačke letelice na Mesec, ali jeste nekadašnji SSSR, čiji je deo Rusija bila. Letelica Luna 24 poslednja je sovjetska letelica koja je sletela na Mesec, što se dogodilo 18. avgusta 1976, pre 47 godina.

CNN piše da je moguće da obe misije pokušaju sletanje istog dana – 23. avgusta, ali da se ne očekuje da jedna drugoj prave problema. Pitanje koja će od njih prva da se spusti na lunarni južni pol.

(Telegraf Nauka/CNN/Tass)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>