• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Euklid“ i „Roman“ zajedno ispituju tamnu energiju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici nisu sigurni da li ubrzano pirenje svemira izaziva dodatna komponenta energije ili ona signalizuje da moramo da promenimo shvatanja o gravitaciji

  • 0
Teleskopi Euklid i Roman Foto: NASA’s Goddard Space Flight Center, ESA/ATG medialab

Novi svemirski teleskop nazvan „Euklid“, misija Evropske svemirske agencije (ESA) uz podršku američke agencije NASA, biće lansiran u julu kako bi istraživao zašto se širenje svemira ubrzava, saopštila je NASA. Naučnici zasad uzrok tog kosmičkog ubrzanja nazivaju „tamnom energijom“. Do maja 2027. „Euklidu“ će se u toj misiji pridružiti i novi svemirski teleskop NASA nazvan „Nensi Grejs Roman“ i onda će ispitivati ovaj fenomen na potpuno nov način, objavila je američka svemirska agencije.

- Ubrzano širenje svemira je, i 25 godina od otkrića, jedna od najvećih misterija u astrofizici. Sa ovim teleskopima merićemo tamnu energiju na različite načine i sa mnogo većom preciznošću nego što je ranije bilo moguće. Time će početi nova era istraživanja ove misterije – rekao je Džejson Rouds, istraživač u Laboratoriji za mlazni pogon NASA u Južnoj Kaliforniji.

Naučnici nisu sigurni da li ubrzano pirenje svemira izaziva dodatna komponenta energije ili ona signalizuje da moramo da promenimo shvatanja o gravitaciji. Astronomi će koristiti teleskope „Roman“ i „Euklid“ da istovremeno ispitaju obe teorije i očekuju da će otkriti važne informacije o trenutno nepozatim silama u svemiru.

- Zajedno, dva teleskopa daće mnogo više podataka nego što bi dali pojedinačno. Kombinovanje njihovih sposobnosti daće astronomima bolji utisak šta se zapravo događa u univerzumu – rekao je Yun Wang, istraživač instituta Kaltek u Pasadeni.

(Telegraf nauka/NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>