• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od najvećih zmija Evrope naselila Britaniju: Živi u potkrovljima i zidovima kuća

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovi gmizavci mogu da prežive na relativno niskim temperaturama na Ostrvu

  • 0
Smuk, zmija Foto: Shutterstock/SenecaS

Jedna od najvećih vrsta zmija u Evropi - smuk - naselila je Veliku Britaniju. Tu se prilagodila klimi i sada živi u potkrovljima i u zidovima kuća na Ostrvu, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Bangor.

Ta zmija koja može da naraste do dva metra, poreklom je iz toplijih delova Evrope, uključujući južnu Francusku i veći deo Italije, a može da se nađe i u Iranu, preneo je Tajms.

Smuk ili Zamenis longissimus (ranije Elaphe longissima), koji naseljava i naše prostore, nije otrovan i ne predstavlja opasnost za ljude, već samo za svoj plen, poput pacova i ubija tako što guši svoje žrtve.

Istraživanje, koje je vodio Volfgang Vuster, profesor zoologije na pomenutom univerzitetu, otkrio je da ove zmije mogu da prežive na relativno niskim temperaturama u Velikoj Britaniji. U studiji je uhvaćena 21 zmija koja je opremljena sredstvima za praćenje, što je omogućilo naučnicima da prate kretanja tih gmizavaca tokom dve godine.

- Posmatrali smo kako aktivno traže i koriste stambene objekte i kako se penju na velike strukture da bi pristupile potkrovljima i zidnim šupljinama kuća - navedeno je u studiji.

Otkriveno je da mužjaci više nastanjuju zgrade, a ženke šume. Fosilni zapisi sugerišu da je smuk nestao iz Britanije pre oko 300.000 godina.

U delovima njihovog prirodnog staništa, uključujući jug Francuske, čini se da broj smukova opada.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>