• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čarli oslobođen posle 40 godina u zarobljeništvu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prodat je cirkusu 1984, a u zoo-vrtu je od 2001.

  • 0
Slon Slon u zoo-vrtu u Pretoriji... Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Čarli, poslednji južnoafrički slon u jedinom nacionalnom zoološkom vrtu, oslobođen je posle 40 godina u zarobljeništvu. Umesto u kavezu ostatak života provešće u rezervatu od 10.000 hektara, piše IFLScience.

Ovaj slon je izvučen iz divljina Zimbabvea i odvojen od porodice kada je imao samo dve godine. Prodat je cirkusu 1984. gde je obučavan da izvodi trikove pred publikom. Prebačen je u zoo-vrt u Pretoriji 2001. i u njemu se nalazio do sada.

- Odluka da oslobodimo Čarlija doneta je pre više od godinu dana. Jedan od faktora bile su njegove godine. Potencijalni domaćini su se javili i nakon istraživanja odlučeno je da se penzioniše u privatnom rezervatu EMS fondacije – rekao je Noncikelelo Mpulo, direktor marketinga, komunikacija i komercijalizacije Južnoafričkog nacionalnog instituta za biodiverzitet, u saopštenju.

Čarli nikad u životu nije sam brinuo o sebi i svojoj hrani, pa je ovo velika promena. Stručnjaci se nadaju da će se uskoro uključiti u krdo slonova koje naseljava taj rezervat.

Kako se navodi, zoo-vrt u Johanezburgu takođe ima nekoliko slonova, ali je Čarli poslednji u nacionalnom zoo-vrtu u Pretoriji.

Prema procenama, od 15.000 do 20.000 slonova živi u zarobljeništvu širom sveta, a mnogi se čuvaju u lošim uslovima. IFLScience navodi da se trenutno vodi velika rasprava o tome da li ih treba držati u zarobljeništvu. Dok jedni smatraju da je to mučenje za slonove, koji dnevno prelaze po 80 kilometara, drugi veruju da bi bez uslova u zoo-vrtovima brzo mogli da izumru.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>