• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li slonovi imaju imena poput ljudi? Grupa istraživača misli da je dobila odgovor na to pitanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do zaključka su došli pomoću mašinskog učenja

  • 0

Divlji afrički slonovi jedan drugog zovu zvukovima nalik imenu, što je retka sposobnost među živottinjama, navodi se u novoj studiji objavljenoj u Nature Ecology and Evolution. Istraživači sa Državnog univerziteta Kolorada, kao i organizacija „Spasite slonove“ i „Glasovi slonova“ koristili su mašinsko učenje da potvrde da zvuci koje slonovi ispuštaju imaju i komponentu nalik imenu kojom se identifikuje slon kome se obraćaju, što je nešto u šta su sumnjali i ranije, prenosi Science Daily.

Kada su istraživači pustili slonovima snimljene zvuke, oni su na njih odgovarali ponovljenim pozivom ili približavanjem osobi koja je pustila zvuk.

- Delfini i papagaji zovu jedni druge po „imenu“ imitirajući zvuk koji ispušta onaj koga pozivaju. U suprotnosti s tim, naši podaci sugerišu da slonovi ne imitiraju zvuk onog koga dozivaju, što je sličnije onom kako mi koristimo imena – rekao je u saopštenju glavni autor studije Majkl Prado, postdoktorand na Državnom univerzitetu Kolorada i iz organizacije „Spasite slonove“.

Sposobnost učenja proizvodnje novih zvukova nije česta među životinjama, ali je neophodna za identifikovanje pojedinaca po imenu, navodi se. Komunikacija u kojoj zvuk predstavlja ideju, ali ne imitira ukazuje da viši stepen kognitivnih sposobnosti.

- Korišćenje vokalnih oznaka ukazuje na to da su slonovi možda sposobni za apstraktnu misao – rekao je Džordž Vitemajer, prodesor Državnog univerziteta Kolorada.

Istraživači navode da je do evolutivnog razdvajanja slonova i ljudi došlo pre nekoliko desetina miliona godina, ali da su obe vrste socijalno kompleksne i imaju visok nivo komunikacije.

Naučnici kažu da je još mnogo podataka potrebno da bi se izolovala imena u pozivima i da bi se utrvrdilo da li slonovi imaju nazive za stvari s kojima imaju interakciju, poput vode, hrane ili mesta.

(Telegraf Nauka / Science Daily)

Video: Predivan snimak slonice Tvigi kako uživa u hladnom tušu: Svi bismo danas da smo na njenom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>