• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako topljenje ledenih ploča i ispumpavanje podzemnih voda utiču na nivo mora

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neobični gravitacioni efekti i globalne promene u vodnim resursima menjaju nivoe mora na neočekivane načine

  • 1
Perito Moreno, foto Pixabay Perito Moreno, foto Pixabay

Zamislite da stojite blizu ivice Antarktičke ledene ploče, gledajući preko okeana, kada se led pored vas počne veoma brzo topiti. Talas otopljene vode ulazi u okean. Iznenađujuće, gledate kako nivo mora pada - ne raste. Ali zašto?

Kada pomislimo na porast nivoa mora, često zamišljamo kako se okeani ravnomerno dižu širom sveta. Međutim, realnost je daleko složenija. More nije kao kanta vode; ono je neravno i neujednačeno zbog gravitacionih sila i promena u masi vode.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters, koristi gravitacione satelite kako bi pratilo promene u skladištenju vode na kopnu i njihovo delovanje na nivoe mora širom sveta. Ovo istraživanje otkriva fascinantne načine na koje se nivo mora menja u zavisnosti od toga gde i kako se voda premešta između kopna i mora, piše Phys.org.

Jedan od najzanimljivijih fenomena koje istraživanje otkriva je kako topljenje ledenih ploča može zapravo dovesti do pada lokalnog nivoa mora u blizini obala. Na primer, Antarktička ledena ploča, koja pokriva kontinent i mora oko njega, teži neverovatnih 24 kvadriliona tona i visoka je skoro 5 kilometara na najdebljem mestu. Ova ogromna masa stvara snažnu gravitacionu privlačnost koja povlači vodu ka sebi, čineći nivo mora višim u blizini ledene ploče. Međutim, kako se led topi i gubi masu, gravitaciona privlačnost slabi, što dovodi do pada nivoa mora u blizini, dok udaljeniji nivoi mora rastu.

Voda je stalno u pokretu, prelazeći između kopna i mora kroz procese kao što su padavine, reke i podzemne vode. Ove razmene utiču na nivo mora na različitim mestima širom sveta. Na primer, tokom velikih poplava, kopno postaje teže, povećavajući svoju gravitaciju i privremeno podižući lokalni nivo mora. Suprotno tome, tokom suša, kopno gubi masu, gravitacija opada i lokalni nivo mora pada.

Jedan od najparadoksalnijih nalaza istraživanja odnosi se na ispumpavanje podzemnih voda. U regijama poput Kuvajta, intenzivno ispumpavanje podzemnih voda gotovo maskira očekivani porast nivoa mora uzrokovan topljenjem ledenih ploča. Nasuprot tome, u mestima kao što je Njujork, daleko od intenzivne ekstrakcije podzemnih voda, porast nivoa mora je ubrzan. Ispumpavanje podzemnih voda u regijama poput Kine i Indije, koje izvlače oko 37 milijardi tona godišnje, doprinosi globalnom porastu nivoa mora od oko 1 mm po deceniji. Kako se podzemne vode iscrpljuju, kopno gubi masu i gravitaciona privlačnost opada, što uzrokuje pad lokalnog nivoa mora, dok globalni nivo raste.

Klimatski ciklusi, kao što je La Ninja, takođe imaju značajan uticaj na nivo mora. Tokom La Ninja događaja, obilne kiše mogu dovesti do velikih poplava i privremenih promena u gravitacionom balansu. Na primer, tokom uzastopnih La Ninja događaja 2010. i 2011. godine, globalni nivo mora pao je za oko 5 mm zbog velikih padavina na kopnu. Sličan efekat zabeležen je tokom trostrukog La Ninja događaja od 2020. do 2023. godine, kada su padavine značajno usporile stopu globalnog porasta nivoa mora.

Ove kratkoročne fluktuacije su dodatak dugoročnim trendovima povećanja nivoa mora uzrokovanim topljenjem Grenlanda i Antarktika, kao i termalnom ekspanzijom okeana zbog klimatskih promena. Istraživanje pokazuje da je rapidno topljenje ledenih ploča i planinskih glečera tokom ovog veka povećalo globalni nivo mora za oko 1,5 milimetara godišnje, gde je 75% ovog povećanja rezultat topljenja leda, dok preostalih 25% dolazi iz promena u skladištenju vode na područjima bez leda.

Istraživanje pokazuje kako lokalne aktivnosti i globalne klimatske promene zajedno utiču na nivo mora na načine koje ne možemo jednostavno predvideti. Iako topljenje ledenih ploča i globalno zagrevanje imaju dugoročne efekte na nivo mora, kratkoročne promene u skladištenju vode na kopnu i klimatski ciklusi mogu privremeno prikriti ili pojačati ove efekte. Razumevanje ovih kompleksnih interakcija je ključno za predviđanje budućih promena u nivoima mora i prilagođavanje na njih.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Video: Katastrofa u Španiji: Pogledajte posledice najveće suše u poslednjih hiljadu godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. jun 2024. | 12:37

    "može zapravo dovesti do pada lokalnog nivoa mora u blizini obala" - СУПРОТНО од до сада постојећих трдњи... шта ће сад Ал Гор и зелени?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>