• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Vrata pakla“ šire se 12 metara godišnje: Neočekivani podaci iz Sibira

Vreme čitanja: oko 1 min.

Batagajski krater u Jakutiji, u Rusiji, raste zbog topljenja permafrosta

  • 2

„Vrata pakla“ ili Batagajski krater rastu za milion kubnih metara godišnje. Razlog za to je topljenje permafrosta ili večnog leda u Sibiru, piše LiveScience.

Krater ima kružnu liticu koja je prvi put primećena satelitskim snimcima 1991. nakon što se deo brda urušio u Janinoj visoravni, u severnoj Jakutiji u Rusiji. Ovaj kolaps otkrio je slojeve permafrosta koji su zamrznuti do 650.000 godina, što ih čini najstarijim permafrostom u Sibiru i drugim najstarijim na svetu.

Novo istraživanje sugeriše da se zid „vrata pakla“, kako ih zovu iako je reč o naučnicima zanimljivom fenomenu, a ne o nekoj opasnoj pojavi, povlači brzinom od 12 metara godišnje zbog topljenja permafrosta. I urušeni deo brda, koji je pao 55 metara, takođe se topi i tone.

- Rapidno topljenje permafrosta je sve prisutnije i primećeno je u Arktiku i podarktičkom terenu – napisao je tim stručnjaka u studiji objavljenoj u žurnalu Geomorphology.

Međutim, količina leda i sedimenata izgubljena zbog Batagajskog kratera je „ekstremno velika zbog veličine depresije, koja je široka 990 metara od 2023. Širina joj je bila 790 metara 2014, što znači da je za manje od 10 godina porasla 200 metara.

Naučnici su znali da „vrata pakla“ rastu, ali se do sada nije znalo tačno kojom brzinom. Batagajski krater i dalje „aktivno raste“, ali postoji granica do koje može da se širi. Permafrost koji je sada u krateru debeo je oko jedan metar, navodi LiveScience.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>