• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Carski pingvini nestaju, sve manje se razmnožavaju zbog leda: Alarmantne vesti stigle sa Antarktika

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala debljina leda onemogućila razmnožavanje petine kolonije

  • 3
Carski pingvin Foto: Natalia del rio/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Petina kolonije carskih pingvina na Antarktiku nije uspela da se razmnoži zbog rekordno niske debljine morskog leda krajem 2023. godine uzrokovane klimatskim promenama, objavili su danas britanski naučnici.

Oni su naveli da razmnožavanje carskih pingvina zavisi od morskog leda na obali na kojem polažu jaja i uzgajaju mlade i da su, ukoliko led pukne prerano, mladunci primorani da uđu u more pre nego što im u potpunosti izraste vodootporno perje, preneo je Rojters.

U studiji se ističe da će se u tom slučaju mladi pingvini ili smrznuti ili udaviti i da se to dogodilo sa 14 od ukupno 66 kolonija carskih pingvina na Antarktiku prošle godine i da je na desetine hiljada mladunaca verovatno uginulo.

Debljina morskog leda oko Antarktika značajno je opala u poslednjih sedam godina, a 2022. jedna trećina kolonija carskih pingvina na Antarktiku nije uspela da se razmnoži.

Naučnici su rekli da su neke kolonije carskih pingvina promenile lokacije za razmnožavanje nakon neuspeha u 2022. godini.

Naučnici predviđaju da će 99 odsto carskih pingvina izumreti do kraja ovoga veka, ako debljina morskog leda nastavi da se smanjuje.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biolog

    25. april 2024. | 16:12

    Zaustavite USA svetske ratove i nema problema ! Za jedan dan američkih ratova u Ukrajini,Palestini,afričkim zemljama,Ekvadoru i ko zna gde, se zagadi planeta više nego sva vozila sveta na godišnjem nivou ! Mesec dana USA ratova zagadi planetu više nego svetska industrija godišnje ! Stoga , zaustavite USA ludilo !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>