• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Južni hrčak skakavac – maleni superpredator koji zavija na Mesec pre ubijanja

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Južni hrčak skakavac je uveliko imun na otrov škorpije i pribegava kanibalizmu kad su vremena teška.

  • 0
hrčak skakavac, Onychomys torridus Foto: Michael Fogden / Avalon / Profimedia

Onychomys torridus živi na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država i severozapadu Meksika. Hrani se škorpijama, insektima, drugim glodarima i nekim biljnim materijalom. Ovaj mesožder je izuzetan jer zavija na Mesec pre ubijanja kao neki maleni vuk, piše Live Science.

Ova mišolika vrsta je vrlo agresivan predator i napašće gotovo sve što se kreće i nije značajno krupnije. Čak pribegava kanibalizmu kad je hrana oskudna. Prati plen pre nego što ga uhvati i ubija ugrizom za glavu.

Jedna od njegovih omiljenih žrtava je škorpija Centruroides sculpturatus, čiji otrov je dovoljno jak da ubije čoveka.

Da bi to izbegao, hrčak ublažava dejstvo otrova zatvarajući hemijski kanal koji prenosi signal bola do mozga kad je taj određeni otrov prisutan – znači da je u suštini neosetljiv na bol, iako istraživači još ne znaju zašto ga toksin ne ubije.

Hrčak je takođe sposoban da odgrize rep škorpije, onemogućavajući ubadanje.

Čuven je i po tome što zavija na Mesec – stojeći na zadnjim nogama, sa nosem uzdignutim u vazduh, proizvodeći visok zvuk koji se može čuti na udaljenosti do 100 metara.

Ta vokalizacija je proizvedena na isti način na koji ljudi govore i vukovi zavijaju – vibracijom tkiva pomoću vazdušne struje. Istraživači su takođe otkrili da ovi hrčci imaju vokalni trakt u obliku zvona koji pojačava intenzitet glasa.

Smatra se da zavijanje, često neposredno pre ubijanja, služi za obeležavanje teritorije. Južni hračak skakavac je veoma teritorijalan i uglavnom živi sam. Iako pripadnici ove vrste mogu da žive u muško-ženskim parovima, to se često završi tako što jedan hrčak ubije drugog.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>