• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Napravljeno je previše grešaka“: Misteriozna dlaka probudila nadu, ali genetičari sasekli zaključak u korenu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači misle da nisu tačne teorije o tome da javanski tigar nije izumro

  • 0
Javanski tigar Borba sa javanskim tigrom i hvatanje životinje... Ilustracija: Alain Le Toquin / akg-images / Profimedia

Misteriozna dlaka otkrivena blizu sela Sipendeuji, pa analizirana i upoređena s uzorcima iz Muzeja zoologije Bogorijense, probudila je nadu da javanski tigar nije izumro. Međutim, deo genetičara sasekao je te zaključke u korenu tvrdeći da su napravljene greške u prvobitnoj analizi i da postojanje ove podvrste velikih mačaka ne može da se potvrdi, piše LiveScience.

Javanski tigar ili Panthera tigris corbetti poslednji put je primećen još 1976, a od 2003. proglašen je izumrlim. Misteriozna dlaka pronađena je 2019. na ogradi u šumama zapadne Jave, a onda je njena genska sekvenca citohroma b mitohondrijalne DNK upoređena sa genskom sekvencom dlake koja se čuva u Muzeju zoologije.

Luo Šu-jin, genetičarka Pekinškog univerziteta u Kini, rekla je za LiveScience da je njen tim ponovo analizirao sekvencu DNK i otkrio greške.

- Greške su posledica razloga koje je nemoguće utvrdili trenutno na osnovu podataka koje imamo. Imajući u vidu da postoji mogućnost kontaminacije i uzorka dlake i primerka iz muzeja nije na mestu zaključiti da javanski tigar i dalje postoji – rekla je ona.

Anubhab Kan, postdoktorand koji proučava genetiku tigrova na Univerzitetu u Kopenhagenu, takođe je analizirao podatke. Za Wall Street Journal rekao je da nije mogao da potvrdi da je reč o javanskom tigru, ali je za LiveScience dodao da sa autorima originalne studije radi na novoj analizi.

- Sada sam siguran da je reč o dlaci tigra, ali još nemamo mogućnost da kažemo koje podvrste – rekao je on.

Luo Šu-jin kaže da je članak originalnog istraživanja pročitao sa uzbuđenjem, ali da je uzbuđenje zatim ustuknulo pred brigom zbog kredibilnosti podataka i zaključka. Ona kaže da istraživači nisu uporedili sekvence sa misteriozne dlake sa sekvencama svih tigrova, što smatra greškom, kao i da postoji previše znakova kontaminacije.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>