• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misteriozna dlaka šokirala istraživače: Predator nije viđen od 1976, ali možda i dalje vreba u šumama Jave

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

DNK analiza jedne dlake otkrivene 2019. ukazuje na to da izumrli javanski tigar možda i dalje postoji, vlada Indonezije pokreće istragu

  • 0
Javanski tigar Borba sa javanskim tigrom i hvatanje životinje... Ilustracija: Alain Le Toquin / akg-images / Profimedia

Javanski tigar smatra se izumrlom vrstom više od 40 godina, ali DNK analiza dlake otkrivene 2019. šokirala je istraživače – ispostavilo se da ovi predatori možda i dalje postoje. Neočekivano otkriće produbilo je misteriju ovih velikih mačaka, ali i nateralo vladu Indonezije da reaguje i da najavi da će uraditi sve što mogu da pronađu još dokaza o tome da li je javanski tigar izumro ili ih i dalje ima u divljini i daleko od ljudi.

Naučnici Nacionalne agencije za istraživanja i inovacije (BIRN), ali i drugi stručnjaci učestvovali su u studiji objavljenoj u Cambridge University Press.

- Postojali su povremeni izveštaji o tome da je viđen javanski tigar, ali bez definitivnog dokaza. Nakon potencijalnog viđenja 2019. blizu sela Sipendeuji, u šumama zapadne Jave, pronađena je jedna dlaka na obližnjoj ogradi i ona je ispitana. Genska sekvenca citohroma b mitohondrijalne DNK ove dlake upoređena je sa onom primerka koji se čuva u Muzeju zoologije Bogorijense iz 1930, ali i dlakama drugih tigrova poput sumatranskog i bengalskog, kao i javanskog leoparda. Filogenetska analiza pokazala je da dlaka navodnog javanskog tigra pripada istoj grupi kao muzejski primerak javanskog tigra, ali je različita od drugih podvrsta tigrova i javanskog leoparda. Da li javanskog tigra još ima u prirodi tek bi trebalo da bude ispitano daljim genetskim i terenskim istraživanjima – navodi se u studiji.

- Istraživanje je pokrenulo spekulacije o tome da javanskih tigrova i dalje ima u divljini. Imamo planove kako da odgovorimo na to. Mere će, između ostalog, uključivati postavljanje kamera u različitm oblastima i savetovanje sa stručnjacima za genetiku – rekao je za Rojters i AFP Satjavana Pudjatmoko, zvaničnik ministarstva životne sredine i šumarstva Indonezije.

Javanski tigar ili Panthera tigris corbetti, deo podvrste Panthera tigris tigris, poslednji put zvanično je primećen 1976. godine. Veruje se da je evoluirao na ostrvu Java u Indoneziji i da je jedinstven po tome što je jedino mesto na svetu na kome su tigrovi evoluirali na ostrvu, navodi sajt Endangered Tigers. Njegov glavni plen bili su grivasti jeleni, divlje svinje, banteng, majmuni i varani.

- Veruje se da je javanski tigar izumro zbog sve većeg broja njegovog jedinog predatora – ljudi. Takođe, drastično je smanjen broj grivastih jelena zbog gubitka naseljive površine i bolesti. Ovaj gubitak prirodnog plena doveo je do gubitka javanskih tigrova. Poslednji javanski tigar primećen je 1976, ali je formalno proglašen izumrlim 2003. godine – navodi se na sajtu.

Javanski tigar bio je manji od ostalih podvrsta tigrova – mužjaci su bili teški između 100 i 140 kilograma, a ženke od 75 do 115 kilograma.

(Telegraf Nauka / AFP / Rojters)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>