• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oživela „vampirica iz Venecije“, stručnjaci se sukobili zbog njenog lica

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesti o rekonstrukciji izgleda žene sahranjene na ostrvu Novi Lazareto naveli su dr Matea Borinija, koji je rekonstrukciju uradio još 2009, da kritikuje sadašnji rad brazilskog forenzičkog eksperta i 3D ilustratora Cicera Moraesa

  • 0

„Vampirica iz Venecije“, kako je nazvana žena sahranjena u 16. veku sa ciglom nabijenom u usta kako se ne bi hranila leševima, oživela je u radu forenzičkog eksperta i 3D ilustratora Cicera Moraesa. Neverovatne nove slike, napravljene korišćenjem 3D skenova njene lobanje, otkrivaju ženu sa špicastom bradom, belom kosom, naboranom kožom i blago iskrivljenim nosem, piše Arkeonews.

Objavljivanje ovih slika dovelo je i do javnog sukoba brazilskog forenzičkog eksperta i italijanskog forenzičkog antropologa Matea Borinija, čija je rekonstrukcija „vampirice iz Venecije“ objavljena još 2009. godine.

Italijanski arheolozi su tokom 2006. i 2007. ispitivali masovne grobnice na ostrvu Novi Lazareto kraj Venecije, gde su sahranjivane žrtve kuge. Grobnice iskopane između 15. i 17. veka imale su mnogo ljudskih ostataka, a među njima nađen je jedan veoma neobičan. Reč je o skeletu žene, obeležen sa ID6, koja je sahranjena sa ciglom u ustima, što je, zaključili su naučnici, bio način da se neko ko je osumnjičen da je vampir spreči da proždire tela ili ljude i nakon smrti. „Vampirica iz Venecije“, kako je telo nazvano, privukla je veliku pažnju medija 2009.

- Studije su pokazale da je ID6 lobanja koja je pripadala ženi evropskog porekla, koja je u trenutku smrti imala 61 godinu, pet manje ili više, pripadala nižoj klasi i jela uglavnom žitarice i povrće. Da bismo upotpunili podatke o facijalnoj aproksimaciji sproveli smo proces anatomske deformacije, gde je tomografija virtualnog donora rekonstruisana u 3D dok se donorova lobanja prilagođava sve dok ne postane kompatibilna sa ID6 lobanjom kako bi se meko tkivo deformisalo, stvarajući lice kmopatibilno sa strukturama lica u životu – navodi se u studiji objavljenoj u OrtogOnLineMag broj 8.

Međutim, pojava nove rekonstrukcije izazvala je Matea Borinija da reaguje.

- U vezi sa kišom članaka o rekonstrukciji lica vampira, moram da objasnim neke stvari. Rekonstrukciju lica takozvane „vampirice iz Venecije“ uradio sam ja 2009. godine, dok sam radio za Nešnal džiografik sosajeti, što je prikazano u njihovom dokumentarcu i predstavljeno u American Academy of Forencis Sciences. Tu je i rekonstrukcija koja je bila deo izložbe u Veneciji 2020. i 2021. Za svoju rekonstrukciju Cicero Moraes tvrdi da je uzeo „metričke i strukturne parametre, kao i slike dostupne na internetu i videe povezane sa sahranom ID6“. Nikad nisam podelio podatke sa njim. Prava facijalna aproksimacija je ozbiljan naučni proces koji se radi forenzičkim tehnikama. I ja sam to radio za NatGeo. Jasno mi je da je Moreas hteo da testira teoriju o cigli u ustima, ali se čini da se insistira na pravom licu i rekonstrukciji koju je uradio bez naučne metodologije i pozadine – naveo je Borini na svjoj Fejsbuk stranici.

Cicero Moraes tvrdi da je dva puta poslao odgovor Boriniju, ali da ga je ovaj obrisao i blokirao, pa mu je takođe odgovorio na Fejsbuku.

- Dragi dr Borini, dali ste strukturalne podatke o lobanji u vašem članku objavljenom u Journal of Forensic Sciences, pa ste ih tako podelili sa svima koji su pročitali članak, pa i sa mnom. U svom radu, ja sam citirao vaš članak, vašu rekonstrukciju lica i dokumentarac urađen za NatGeo više puta, ali sam naglasio da je moj rad nezavistan. Moj pristup ima robusnu metodologiju, zasnovanu na tomografskim podacima živih ljudi sa preplitanjem nekoliko tehnika facijalne aproksimacije – naveo je on dodajući i da je i on objavljivao stručne radove u Journal of Forensic Sciences.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>