• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Skelet džina iskopan u Ekvadoru“? Evo šta kažu naučnici koji su izmerili kosti tog kolosa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako voditelji serije „Kod divljine“ tvrde da su u Hulkuju otkrivene kosti osobe koja je imala 210 centimetara, Nikolas Landol pokazao je da je ta osoba bila visoka između 153,34 i 162,37 centimetara

  • 1
Ostaci Ostaci pojedinaca iz kulture Mantenjo-Hualkavilka... Foto: Kike Calvo / Zuma Press / Profimedia

Teorije zavere o postojanju „izgubljene rase džinova“ i dalje postoje, a glasine o jednom takvom kolosu nedavno su se pojavile u Južnoj Americi. Tvrdi se da je u selu u Ekvadoru početkom 2019. pronađen skelet džina čija je visina 210 centimetara, a antropolog Nikolas Landol sa Univerziteta u Santo Domingu rešio da proveri te tvrdnje, piše IFLScience.

Priča o ovom džinu iz Hulkuja započeta je 2019, kada su kosti pronašli Teofilos Tulkeridis i arheolog Florensio Delgado kraj sela Hulkuj u provinciji Manabi, u Ekvadoru. Procenjeno je da je osoba živela u nekom trenutku tokom kulture Mantenjo-Hualkavilka, između 1200. i 1600. godine. Veći deo skeleta bio je izgubljen, ali su otkriveni leva kost lakta, kobe kosti ramena, kao i fragmenti potkoleničnih kosti i obe butne kosti. Kasnije te godine, pojavila se emisija „Kod divljine: Izgubljena rasa džinova“ u kojoj su Delgado i Tulkeridis govorili o otkriću.

@komesmetaistina

Teorije zavere o postojanju izgubljene rase džinova i dalje postoje!

♬ original sound - udarac.istine

Voditelji emisije tvrdili su da je osoba čiji su ostaci pronađeni tokom života bila visoka 210 centimetara, što bi bilo ekstremno visoko za to doba. Nakon toga su se pozvali na usmena predanja naroda Salasaka o džinovima kanibalima i rekli da je upravo ta visina dokaz postojanja izgubljene rase džinova.

- Procenili smo tvrdnje iznete u dokumentarnoj seriji „Kod divljine“ da je skelet individue iz Mantenjo-Hualkavilka visoke 210 centimetara pronađen u selu Hulkuj u Ekvadoru dokaz da je populacija ljudi neverovatnog stasa nekad naseljavala region. Imajući u vidu da je očuvana butna kost preživela poplave u Hulkuju tokom kišne sezone 2023, moguće je korišćenjem Troterove i Gleserove tehnike sa preciznošću utvrditi visinu. Analizom butne kosti, demonstrirali smo da je stas ove osobe ozbiljno preuveličan - naveo je Landol u studiji objavljenoj u International Journal of Osteoarchaeology.

Kako se navodi u istraživanju, uprkos tvrdnjama iz navodno dokumentarne serije da je butna kost bila dugačka 61 centimetar, iako oni koji su je otkrili kažu da nisu uradili to merenje, ispostavilo se da je ona duga 40 centimetara i da je osoba čija je to butna kost bila visoka između 153,34 i 162,37 centimetara. To je, navodi IFLScience, očekivana prosečna visina tog vremena.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>