• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Porodica oblačastih leoparda sa Bornea snimljena u divljini prvi put

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kamera na indonežanskom delu Bornea snimila je ženku oblačastog leoparda sa dva mladunca.

  • 0

Prvi put je snimljena porodica ugroženih oblačastih leoparda sa Bornea (Neofelis diardi borneensis) u šetnji po šumi na indonežanskom delu ostrva. Snimak je napravljen u nacionalnom parku Tandžungputing i predstavlja ohrabrujući znak da se ta vrsta još razmnožava, piše Live Science.

Pripadnici Fondacije za orangutane su postavili kamere po čitavoj šumi kako bi snimili životinjske vrste i njihova boravišta u toj oblasti. Iako su ove divlje mačke ranije snimljene tamo, ovo je prvi put da je snimljena porodica.

Oblačasti leopard sa Bornea je jedna od dve podvrste sundskog oblačastog leoparda. Druga podvrsta živi na Sumatri. Oblačasti leopardi sa Bornea imaju razgovetne oblačaste šare i izuzetno su okretni šumski lovci sa fleksibilnim zglobovima za trčanje i skakanje u krošnjama – njihovi članci mogu da se rotiraju 180 stepeni kako bi se spustili sa drveća naglavačke. Obično se hrane majmunima, mačkama i glodarima u gustim šumama.

Kao najveći predatori na Borneu, ove mačke imaju bitnu ulogu u održanju ekosistema. Malo se zna o sundskim oblačastim leopardima zbog njihove nokturnalne prirode. Smatra se da se razmnožavaju tokom cele godine i da polnu zrelost dostižu sa dve godine starosti, ali da retko dođu do reproduktivnog uzrasta zbog krivolova i uništenja životne sredine.

Borneo ima jednu od najvećih stopa deforestacije na svetu. Između 1973. i 2015, šuma na Borneu je zbog deforestracije redukovana 50%. Gubitak životne sredine je stoga smanjio populaciju oblačastih leoparda verovatno na manje od trećine tokom proteklih godina.

Novi snimak daje nadu istraživačima da se oblačasti leopardi sa Bornea još uspešno razmnožavaju.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>