• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Ženke ne biraju fine, već agresivne mužjake“: Šokantno otkriće o „hipicima među primatima“

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bonoboi baš i nisu „deca cveća“, pokazalo istraživanje

  • 1
Bonobo Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Šimpanze i bonoboi često se smatraju odrazom dve različite strane ljudske prirode – šimpanze su uvek spremne za konflikt dok se miroljubivi bonobo smatraju „hipicima među primatima“. Međutim, novo istraživanje objavljeno u Current Biology pokazuje da bonoboi baš i nisu „deca cveća“, već da su u svojim zajednicama češće agresivni od mužjaka šimpanzi. Razlog za to je, veruje se, što agresivni mužjaci imaju više mogućnosti za parenje od „finih mužjaka“.

- Šimpanze i bonoboi koriste agresiju na različite načine i iz specifičnih razloga. Naša ideja nije da omalovažimo sliku bonoboa kao miroljubivih primata, ideja je da pokažemo da su obe vrste kompleksnije – rekla je Mod Mužino, antropološkinja Bostonskog univerziteta i glavna autorka studije, a prenosi Phys.org.

Iako je i ranije istraživana agresija kod bonoboa i šimpanzi, ovo je prva studija koja direktno poredi ponašanje dve vrste korišćenjem istih metoda. Istraživači su posebno pratili agresiju mužjaka, koja je često povezana sa reprodukcijom, ali su naglasili da ni ženke bonoboa i šimpanzi nisu pasivne, pa je potrebno dalje istraživanje.

Da bi poredili agresivnost, tim je pratio tri zajednice bonoboa u rezervatu Kokolopori u Kongu, i dve zajednice šimpanzi u nacionalnom parku Gombe u Tanzaniji.

Ukupno, pratili su ponašanje 12 bonoboa i 14 šimpanzi i to tokom celog dana, a onda beležili učešće u agresivnim interakcijama i to da li je reč o fizičkoj agresivnosti ili ne.

- Otišli smo u njihovo gnezdo i čekali ih da se probude i onda ih samo prate ceo dan, od trenutka kada se probude do trenutka kada odu da spavaju. Beležili smo sve što su radili – rekla je Mužino.

Na njihovo iznenađenje, bonoboi su bili češće agresivni od šimpanzi. Ukupno su imali 2,8 puta više agresivnih interakcija i 3 puta više fizičke agresije.

Dok su mužjaci bonoboa skoro isključivo imali agresivne interakcije sa drugim mužjacima, kod šimpanzi je ta agresija bila češće okrenuta ka ženkama. Šimpanze se češće sukobljavaju sa drugim grupama, dok su sukobi kod bonoboa uglavnom „jedan na jedan“, pa nije primećeno da je neki od njih ubio drugog.

Kod obe vrste agresivni mužjaci simali su više uspeha kada je reč o parenju. Istraživače je iznenadilo da je tako kod bonoboa, jer je reč o vrsti koja ima socijalnu dinamiku u kojoj su ženke često te koje komanduju više od mužjaka, dok je kod šimpanzi reč o hijerarhiji u kojoj mužjaci dominiraju.

- Mužjaci koji su agresivniji imaju češće kopulaciju sa ženkama, što je nešto što nismo očekivali. To znači da ženke ne biraju finije mužjake – rekla je Mužino.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. april 2024. | 13:46

    Pa ni čovečica nije nista manje primitivna sto se toga tiče

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>