• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zlatno je, nema oči, a pliva kroz pesak: Fotografisano jedno od najređih stvorenja iz pustinje

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Severna torbarska krtica živi u peščanim tunelima...

  • 0
Severna torbarska krtica Severna torbarska krtica jede guštera... Foto: Auscape International Pty Ltd / Alamy / Profimedia

Izuzetno retka životinjska vrsta severne torbarske krtice (Notoryctes caurinus), koja se vidi nekoliko puta u deceniji, fotografisana je u Australiji. Ove životinje veličine ljudskog dlana, bez očiju i zlatne boje, toliko su retke da nema ni približnih podataka o tome koliko ih ima, prenosi BBC.

Krticu su u Velikoj peščanoj pustinji na severozapadu Australije uočili rendžeri aboridžinskog porekla koji rade na očuvanju prirode koristeći svoju kulturu i tradicionalno poznavanje te okoline.

Ove torbarske krtice se retko viđaju u prirodi jer uglavnom žive u svojim peščanim tunelima, a stručnjak za divlje životinje Geret Ket kaže da one "maltene plivaju kroz pesak".

- Ljudi često misle da nema mnogo divljih životinja u pustinji, ali je ona puna jedinstvenih životinja - istakao je Ket.

Ukazao je da je neophodno više istraživati retke vrste poput severne torbarske krtice kako bi se osiguralo njihovo očuvanje u uslovima klimatskih promena, koje se najviše osećaju u mestima gde su vremenske prilike ekstremne, kao što je slučaj sa pustinjama.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>