• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šokantno upozorenje naučnika: Moguć kolaps „glečera sudnjeg dana“ i dramatičan skok nivoa mora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okeanske struje utiču na topljenje ledene ploče u Amundsenovom moru na Antarktiku mnogo više nego što se to dosad mislilo, pokazalo istraživanje stručnjaka iz Japana i Južne Koreje

  • 3
Tvejts Tvejts nazivaju glečerom sudnjeg dana... Foto: Anna Wahlin/University of Gothenburg/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Okeanske struje mogle bi da dovedu do kolapsa ledene ploče u Amundsenovom moru na zapadnom Antarktiku, pa i čuvenog „glečera sudnjeg dana“, što bi dramatično podiglo nivo mora. Ovo šokantno upozorenje naučnika iz Japana i Južne Koreje objavljeno je studiji u Nature Communications.

Za razliku od ranijih studija, koje su topljenje ledene ploče povezivale uglavnom sa vetrovima, ova naglašava ulogu koju na to imaju veze između okeanskih struja i okeanskog dna, čime topla voda odlazi ka površini, saopštio je Univerzitet Hokaido.

Najbrže se menjaju ledene ploče na glečerima Pajn i Tvejts, koji nazivaju „glečerom sudnjeg dana“. Oni predstavljaju masivne barijere, a njihovo rapidno topljenje i mogući kolaps predstavljaju pretnju za priobalne zajednice širom sveta.

- Intenzitet i putanja okeanskih struja koje kruže oko ledenih ploča direktno utiče na dolazak toplih voda, čime utiču na brzinu topljenja – rekao je Taewook Park, istraživač Korejskog polarnog istraživačkog instituta.

Ovo pokazuje koliko je važno razumevanje okeana kada se govori o klimatskim promenama. Istraživači su posebnu pažnju posvetili termoklinu, sloju okeana između toplih dubinskih i hladnijih površinskih voda.

- Naše otkriće izaziva konvencionalno shvatanje onoga što se dešava. Pokazuje da veze okeanskih struja i okeanskog dna dovode toplu vodu ka površini što ubrzava topljenje leda. Sada kada to znamo, moramo da preispitamo gubitak leda na Antarktiku – rekao je Jošihiro Nakajama sa Univerziteta Hokaido.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    12. april 2024. | 14:34

    Izaci ce Srbija na more.

  • Srebrni

    12. april 2024. | 18:37

    Nemaju oni blage veze o onome ta sta primaju ogromne plate.Bitno je da se nazivaju naučnici....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>