• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leteće bubašvabe za švajcarske šume: Razvijen dron za merenje biodiverziteta

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveća poteškoća je to što su grane fleksibilne i izazivaju vibriranje drona

  • 0
Dron Foto: Emanuele Aucone / ETH Zürich

Švajcarski istraživači su razvili novi dron inspirisan bubašvabama za merenje biodiverziteta u šumama koji može da odgurne prepreke i prođe pored njih, saopštio je danas Švajcarski savezni institut za istraživanje šuma. U saopštenju se navodi da monitoring životne sredine u oblastima sa gustom vegetacijom predstavlja veliki izazov za naučnike jer je moguće uzeti uzorke sa pojedinih grana, ali ne i iz dubine krošnji.

Ističe se da je najveća poteškoća to što su grane fleksibilne i izazivaju vibriranje drona. Navodi se da je u početnim testovima dron bio uspešan i da je odgurivao grane sa i bez lišća i prolazio pored njih.

Istraživači navode da žele da još više poboljšaju karakteristike drona da bi bio u stanju da reaguje na nekoliko prepreka istovremeno.

Istraživači sa Švajcarskog saveznog instituta za istraživanje šuma, saveznog tehnološkog instituta ETH u Cirihu i Univerziteta u Pizi pronašli su rešenje za istraživanje šumskih krošnji u dronu na koji su primenili strukturu tela bubašvaba koja je aerodinamična i sastoji se od materijala niskog trenja, preneo je portal Swissinfo.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>