• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U jednom danu 1.850 zemljotresa! To je veliko upozorenje – okeansko dno se cepa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potresi su zabeleženi oko 240 kilometara od Vankuvera

  • 0
Tihi okean kraj Vankuvera Foto: Edgar Bullon / Alamy / Alamy / Profimedia

Skoro 2.000 zemljotresa uzdrmalo je obalu Kanade u jednom danu. To bi mogao da bude znak da se okeansko dno cepa i da bi uskoro moglo da dođe do nastanka nove kore nakog izbijanja magme, piše LiveScience.

Zemljotresi nisu opasnost po ljude, relativno su slabi i udaljeni su oko 240 kilometara od obale Vankuverskog ostrva. To je mesto gde ima više hidrotermalnih otvora i nalazi se na De Fukinoj ploči, gde se širi okeansko dno.

- Grebeni usred okeana obično ne uspevaju da proizvedu tako jake zemljotrese, ne mnogo iznad pet stepeni. To neće da pokrene „veliki zemljotres“ u zoni subdukcije – rekla je za LiveScience Zoi Kraus, doktorand pomorske geofizike na Univerzitetu Vašingtona.

Zemljotresi su naučno zanimljivi jer otkrivaju detalje o tome kako se cepa okeansko dno i formira nova kora, dodala je ona.

Istraživači su 6. marta zabeležili 1.850 zemljotresa u jednom danu, oko 200 na sat.

- Većina njih bila je slabija od jednog stepena, ali je zanimljivo što to omogućuje da pratimo šta se dešava, gde se okeansko dno cepa i gde se stvari pomeraju – rekla je Krausova.

Ona je dodala da je verovatan razlog tog broja zemljotresa cepanje dna za više od metar. Taj stres se na kraju smiruje dizanjem magme i stvaranjem nove kore.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>