• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pećinski pauk razvio kuke za lov u mraku

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovi „pećinski predatori“ ne izlaze, ali ste dobrodošli kod njih.

  • 0
trogloraptor, pećinski pauk Foto: Wikipedia/Griswold, Charles; Audisio, Tracy; Ledford, Joel, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Istraživači pećina u Oregonu rizikuju da naiđu na grupu pećinskih predatora, poznatih po nogama nalik kukama za grabljenje plena u vazduhu. Ovaj rod pećinskih paukova, trogloraptor, nalazi se samo duboko u pećinama, gde čeka spreman da skoči sa dva kompleta zuba.

Trogloraptor je prvi put opisan u studiji iz 2012, pošto su naučnici 2010. otkrili novu vrstu i rod pauka koji vreba u pećinama planina Siskiju na jugozapadu Oregona. To je veliki pauk u odnosu na većinu pećinskih paukova, sa rasponom nogu od oko 7,6 centimetara, piše IFL Science.

Trogloraptori imaju jednu retku odliku: kandže sa kukama na kraju nogu, koje koriste za lov. Sve što zgrabe je brzo savladano zahvaljujući multiplim nizovima zuba – još jedna neobična osobina među paucima.

Ovi pećinski pauci su klasifikovani kao troglobiti, što je naziv za životinje koje su razvile specijalizovanu antomiju i superčula radi života u pećinskim sredinama. U najdubljim najmračnijim delovima pećinskih sistema ne možete sebi priuštiti da se igrate sa hranom, tako da je bitno da budete vrlo vešt lovac.

Smatra se da trogloraptori vise sa plafona pećine na nekoliko svilenih niti mreže, grabeći plen koji prolazi iz vazduha. Međutim, šta je tačno na njihovom jelovniku nije sasvim poznato.

U zarobljeništvu, trogloraptori su viđeni da jedu moljce, zrikavce i druge paukove, ali su umrli – izgleda od gladi – u roku od dve nedelje. Dalje istraživanje je pokazalo da imaju žlezde koje luče otrov, tako da je pitanje šta to jedu tamo dole u pećinama.

Glavni autor iza otkrića trogloraptora, Čarls Grizvold kaže da su se možda povukli u te životne sredine kad su šume sekvoja počele da se smanjuju. I nisu jedine predatorske paukolike životinje koje su to uradile.

Pauci veličine softbolske loptice žive duboko u napuštenim rudnicima u Meksiku, samo neki od mnogih rudničkih paukova koji su iskoristili okruženja koja je napravio čovek, a posle ih napustio.

Najimpresivniji od njih je prvi put identifikovan u napuštenom rudniku u Južnoj Donjoj Kaliforniji, gde su naučnici pronašli „nenormalno veliki“ egzoskelet. Nazvan Califorctenus cacachilensis, taj lutajući pauk je rođak ozloglašenog otrovnog brazilskog lutajućeg pauka Phoneutria fera.

Da, to je pauk čiji ujed izaziva bolnu erekciju.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>