• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šareni „živi čarobni tepih“ pronađen kod Kostarike

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rozikasti, segmentirani crvi izgledali su kao da plivaju kroz vodu poput nekog „živog čarobnog tepiha“.

  • 0

Naučnici su otkrili novu vrstu rozikastog crva iz dubokog mora 50 kilometara od pacifičke obale Kostarike.

Taj crv, nazvan Pectinereis strickrotti, tip je spljoštenog mnogočekinjastog crva (Nereididae). Istraživači su ga prvi put primetili 2009, dok su sa podvodnog vozila „Alvin“ istraživali curenje metana na dubini od 1.000 metara, piše Live Science.

Istraživači su se 2019. vratili u istu oblast i primetili još šest tih stvorenja, snimili ih i uzeli uzorke neophodne za zvaničnu klasifikaciju.

P. strickrotti ima segmentirano, izduženo telo oko 10 centimetara dugačko. Kao i drugi mnogočekinjasti crvi, liči na kombinaciju stonoge i gliste. Takođe živi u morskim sredinama, mada u dubokom moru, a ne plićim vodama.

Na svakoj strani tela ima niz izraslina sličnih perju, zvanih parapodije, sa škrgama koje omogućavaju apsorpciju kiseonika iz vode. Ovi crvi takođe imaju skrivene vilice u obliku pincete, koje mogu izbaciti kad treba da uhvate plen radi jela, iako naučnici još ne znaju od čega se sastoji njihova israna.

P. strickrotti izgleda kao zmija kad pliva, praveći mnoge krivine i uvijanja dok klizi kroz vodu. „Način na koji se kreće je toliko graciozan da sam posmislio da izgleda kao živi magični tepih“, rekao je Brus Strikrot iz Okeanografskog instituta Vuds Hol u Masačusetsu, čovek po kojem je vrsta nazvana.

Pod svetlima podvodnog vozila, crv je izgledao „rozikasto“, verovatno zbog boje krvi. Za razliku od drugih mnogočekinjastih spljoštenih crva, P. strickrotti je slep pošto živi u potpunom mraku na tako velikim dubinama.

Istraživači su dosad pronašli oko 450 vrsta u oblastima curenja metana u Kostariki od 2009 – od toga 48 novootkrivenih. Curenja metana predstavljaju mesta gde mehurići metana, tipa gasa koji izaziva efekat staklene bašte, izbijaju iz stena ili sedimenta na morskom dnu. Tamo može postojati raznovrstan ekosistem životinja koji se hrane proizvodima bakterija koje konzumiraju metan.

Istraživački tim namerava ponovo da isplovi kasnije ove godine očekujući nova otkrića u dubokom moru na lokacijama curenja metana kod obala Aljaske i Čilea.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>