• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će Rusija imati koristi od klimatskih promena? Evo šta kažu naučnici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neki gradovi RF na višim geografskim širinama već prijavljuju štetu na infrastrukturi zbog topljenje permafrosta i nestabilnosti zemljišta, upozorili istraživači

  • 1
Požari Apokaliptični požari u Jakutiji, u Rusiji, 2021. godine... Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Prošla godina bila je najtoplija otkako se meri vreme i najverovatnije u poslednjih 100.000 godina, pokazale su naučne analize. Te visoke temperature, deo klimatskih promena za koje je kriv čovek, sve brže menjaju planetu na kojoj živimo i predstavljaju sve veći izazov. I dok ih jedni osporavaju globalno zagrevanje uprkos gomili dokaza, postoje i oni koji smatraju da će ono neke zemlje, poput Rusije, postaviti na pobedničko postolje.

Tu poslednju tezu upravo su ispitali naučnici, svi specijalisti za najveću zemlju sveta i članovi Programa o novom pristupu istraživanju i bezbednosti u Evroaziji (PONAR), piše Phys.org, a rezultate su objavili u studiji „Rusija u klimatskim promenama“ u WIREs Climate Change.

- Postoji narativ kada je reč o klimatskim promenama prema kome postoje pobednici i gubitnici. Čak i ako većina planete bude na gubitku zbog tih klimatskih promena, neke industrije i neke zemlje biće na dobitku. A Rusija je tu mnogima na vrh jezika, sa sve ruskim zvaničnicima koji su čak iznosili tvrdnje da je Rusija potencijalni pobednik – rekla je Debra Džavelin, profesorka političkih nauka Univerziteta Notrd Dam i glavna autorka studije.

Da li su tačne tvrdnje zvaničnika?

Ona i njene kolege ispitale su efekte klimatskih promena na Rusiju i rusku ulogu u globalnim pokušajima borbe protiv promene klime.

- Zapitali smo se da li Rusija može da ima koristi od klimatskih promena? Da li su tvrdnje koje iznose zvaničnici ruske vlade da će od toga imati koristi tačne? - rekla je Džavelinova.

PONAR mreža uključuje naučnike različitih disciplina, pa je svako mogao da doprinose analizi na svom stručnom polju, od poljoprivrede, ekologije i javnog zdravlja do državne uprave i međunarodnih odnosa. Zaključili su da, uprkos tvrdnjama vlade, Rusija već ima dosta problema zbog uticaja klimatskih promena i da je jako loše spremna da se na njih adaptira. Osim toga, dok ostatak sveta priprema tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, ruska vlada zavisna od fosilnih goriva nije spremna da napravi alternativne planove za zemlju, što je promena od koje bi celo njihovo društvo imalo koristi.

- Budućnost Rusije je politički i ekonomski zavisna od budućnosti klime – rekla je Džavelinova.

Dok Rusija već dve godine vodi rat u Ukrajini, „sve je više izolovana i od međunarodne zajednice i od njenih pokušaja da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte“, navode istraživači.

Razlog zabrinutosti je to što ne samo da je Rusija najveća zemlja na svetu, i što je pod njenom kontrolom više od pola obale Severnog ledenog okeana, već što se zagreva četiri puta brže od Zemlje kao celine, navodi studija.

Požari Šumski požari u Jakutiji 2021... Foto: Russia Emergencies Ministry / TASS / Profimedia

Posledice klimatskih promena koje se već dešavaju u Rusiji su poplave, toplotni talasi, suše i šimski požari koji ne samo da pogađaju zajednice koje na tim prostorima žive, već i poljoprivredu, šumarstvo, rezerve vode…

- Rusija je jedan od najvažnijih svetskih proizvođača i izvoznika žita. To znači da efekti klimatskih promena ne treba da brinu samo Ruse, već sve koje brine globalno tržište žitarica i bezbednost hrane – rekla je Suzan Vengl, profesor političkih nauka na Univerzitetu Notr Dam i stručnjak za rusku poljoprivredu.

Alarmantno topljenje permafrosta

Globalno zagrevanje ima veliki uticaj na ruski permafrost, koji se topi alarmantnom brzinom. Ono što se nekad smatralo stalno zamrznutom, stabilnom zemljom, sada se topi, pomera i izaziva veliku štetu.

- Neki ruski gradovi na višim geografskim širinama prijavljuju štetu na infrastrukturi koju izazivaju topljenje permafrosta i nestabilnost zemljišta ispod 80 odsto zgrada i cevovoda – otkrili su istraživači.

Dok ruski naučnici upozoravaju na ekstremne temperature i smanjenje artktičkog leda, ruska vlada se hvali arktičkom rutom koja može da postoji cele godine i toplijom klimom. Ruski klimatolozi proučavaju efekte promena, ali ne postoje planovi da se smanji osetljivost regiona na udaru, a nema ni planova adaptacija na promene.

- Ne postoje politički lideri koji podržavaju klimatsku agendu. Oni na najvišim pozicijama moći ili demonsrtiraju ćutanje ili poricanje klimatskih promena – navode stručnjaci.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    23. februar 2024. | 16:25

    Lupetaju a činjenica je da će svi za 200 300 godina da se sele prema Rusiji i u Rusiju jer će ovde biti pustinja kako je krenulo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>