• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto su borovnice plave

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sićušne spoljne strukture u voštanom omotaču borovnica daju im plavu boju, otkrivaju istraživači sa Bristolskog univerziteta.

  • 2
borovnice Foto: Shutterstock

To važi za brojna voća iste boje, uključujući šljive, trnjine i bobice kleke.

Istraživači pokazuju zašto su borovnice plave uprkos tamnocrvenoj boji pigmenata u svojoj koži. Njihovu plavu boju zapravo daje sloj voska koji ih okružuje, a sastavljen je od sitnih struktura koje rasipaju plavo i ultraljubičasto svetlo, piše EurekAlert.

Zbog toga su borovnice plave ljudima i plavo-ultraljubičaste pticama. Plavo-ultraljubičasti odsjaj je posledica interakcije nasumično raspoređenih kristalnih struktura voštanog omotača i svetlosti.

Plava boja borovnica ne može se „iscediti“ gnječenjem jer se ne nalazi u soku. Uklonili smo vosak i ponovo ga kristalizovali i tako smo uspeli da stvorimo potpuno nov plavo-ultraljubičasti omotač, kažu istraživači.

Ultratanki mehanizam za bojenje ima oko dva mikrona debljine i, mada manje reflektivan, vidno je plav i dobro reflektuje ultraljubičasto. To pokazuje da je priroda evoluirala da koristi zaista sjajan trik – ultratanki sloj za davanje boje.

Većina biljaka ima tanki voštani omotač sa brojnim funkcijama. Može biti vrlo efikasan kao hidrofobni, samočisteći omotač, ali se tek sad shvata koliko je ta struktura važna za vidljivu obojenost.

Naučnici planiraju traganje za lakšim načinima reprodukcije omotača i njegove primene. To bi moglo voditi ka održivijoj, biokompatibilnoj i čak jestivoj farbi koja reflektuje plavo i ultraljubičasto.

Štaviše, ovi omotači bi mogli imati iste brojne funkcije kao prirodni koji štite biljke.

Cilj je ugradnja funkcionalnosti prirodnog voska u veštački napravljene materijale.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>