• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako meduze regenerišu funkcionalne pipke za nekoliko dana

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veličine kao nokat na malom prstu, vrsta meduze Cladonema može da regeneriše amputirani pipak u roku od dva ili tri dana.

  • 0
Meduza Foto:Pixabay

Regeneracija funkcionalnog tkiva širom vrsta, uključujući salamandere i insekte, oslanja se na sposobnost formiranja blasteme, mase nediferenciranih ćelija koje mogu da poprave štetu i izrastu u nedostajući deo tela.

Meduze, zajedno sa drugim žarnjacima kao što su korali i morske sase, imaju velike sposobnosti regeneracije, ali se dosad nije znalo kako formiraju blasteme.

Istraživači iz Japana su otkrili da se proliferne ćelije slične matičnim – koje aktivno rastu i dele se, ali bez diferenciranja u određene tipove ćelija – pojavljuju na mestu povrede i doprinose formiranju blasteme, piše Science Daily.

„Te proliferne ćelije u blastemi su drugačije od rezidentnih matičnih ćelija u pipku. Proliferne ćelije za obnovu uglavnom doprinose epitelu – tankom spoljašnjem sloju – novoformiranog pipka“, kaže Juičiro Nakadžima sa Farmaceutskog fakulteta Tokijskog univerziteta.

Rezidentne matične ćelije koje postoje unutar i u blizini pipka odgovorne su za stvaranje svih ćelijskih loza tokom homeostaze i regeneracije, što znači da održavaju i popravljaju bilo koje ćelije neophodne tokom meduzinog života. Proliferne ćelije za obnovu pojavljuju se samo u vreme povrede.

„Rezidentne matične ćelije i proliferne ćelije za obnovu zajedno omogućavaju brzu regeneraciju funkcionalnog pipka za nekoliko dana“, rekao je Nakadžima, dodajući da meduze koriste pipke za lov i ishranu.

„Ovaj nalaz pokazuje kako istraživači razumeju kako se formiranje blasteme razlikuje među različitim životinjskim grupama. Istraživali smo mehanizam formiranja blasteme koristeći pipak Cladonema meduze kao regenerativni model kod nebilateralija, tj. životinja koje se ne formiraju bilateralno, ili u levo-desno obliku, tokom embrionalnog razvoja“, rekao je Nakadžimin kolega Sosuke Fudžita.

Salamanderi su, na primer, bilateralne životinje sposobne za regeneraciju udova. Njihovi udovi sadrže matične ćelije ograničene na potrebe određenih tipova ćelija, slično funkcionisanju prolifernih ćelija za obnovu kod meduza.

„Na osnovu te analogije možemo pretpostaviti da formiranje blasteme prolifernim ćelijama za obnovu predstavlja zajedničku osobinu nezavisno stečenu za regeneraciju složenih organa i delova tela tokom evolucije“, rekao je Fudžita.

Međutim, ćelijsko poreklo prolifernih ćelija za obnovu viđenih kod blasteme ostaje nejasno i istraživači kažu da su trenutno dostupni instrumenti previše ograničeni da bi osvetlili izvor tih ćelija ili identifikovali druge, raznovrsne ćelije slične matičnim.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>