• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj džin jede pirane za doručak: Opasna vrsta širi se Amazonom, naučnici zabrinuti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arapaima gigas može da bude duga do 4 metra i da ima oko 200 kilograma

  • 0
Arapaima gigas Arapaima gigas sve češće plen ribolovaca u Amazonu... Foto: MICHAEL DANTAS / AFP / Profimedia

Giljermo Ota Parum ribari u bolivijskom delu Amazona celog života, više od 50 godina. Prvo je pecao uobičajene ribe koje žive u tim vodama, a onda je počeo da lovi i džinovsku ribu koju lokalci zovu paiče, a čije je naučno ime Arapaima gigas, piše BBC.

- Mislio sam da je ovo vodena zmija, da će ovaj džin napasti sve, da je loše po zdravlje jesti je, da je otrovna – ispričao je on. Međutim, vremenom je počeo da je lovi i prodaje.

Džinovski usisivač

Džinovska riba, koja može da bude duga do 4 metra i da ima oko 200 kilograma, jedna je od najvećih slatkovodnih riba na svetu. Procenjuje se da se svake godine raširi dodatnih 40 kilometara u Amazoniji. Federiko Moreno, direktor Centra za istraživanje vodenih resursa Autonomnog univerziteta Beni, kaže da njena veličina i apetit čine ovu džinovsku ribu pravom opasnošću za autohtone vrste.

- Reč je o teritorijalnoj vrsti, preuzima deo vode i plaši druge vrste. To je ozbiljan problem. Ostale vrste beže od predatora i idu dalje, u delove reke do kojih je teže stići – rekao je on za BBC.

Niko ne zna kako je Arapaima gigas ili piraruku stigla u Boliviju. Veruje se da se doselila iz ribnjaka u Peruu, a onda nastavila da se širi.

- Tokom prvih godina života, paiče raste 10 kilograma godišnje. To znači da jede mnogo ribe – rekao je Fernando Karvahal, biolog i stručnjak za ovu vrstu.

Za razliku od drugih predatora poput pirana, paiče nema oštre zube, ali to je ne sprečava da jede pirane „za doručak“, ali i sve ostale ribe, mekušce i ptice koje dolaze na površinu vode. Njeno hranjenje nalikuje džinovskom usisivaču, piše BBC.

- U naredne dve decenije paiče će se raširiti na sva mesta koja može da naseljava. Znamo iz iskustva širom sveta da su najinvazivnije vrste opasne za prirodu. Zbog njih nestaje biodiverzitet – upozorava Karvahal.

Naučnici brinu, ribari trljaju ruke

Međutim, dok naučnici brinu zbog opasnosti koje ovaj džin predstavlja, ribari u Boliviji su srećni. Prvo su se plašili ove ribe, ali su onda otkrili da ima veliki potencijal. Sada mnogi u Boliviji vole da je jedu.

Arapaima Gigas Ovako su je opisivali u 19. veku... Ilustracija: Bildagentur-online / Universal images group / Profimedia

Moreno kaže da se nada da će bar ribarenje da kontroliše broj ovih riba.

- Neka ih love sve vreme, to bi trebalo da očuva balans između različitih vrsta – rekao je on za BBC.

Ova vrsta mora da udiše površinski vazduh da bi dopunila kiseonik koji dobija pomoću škrga. Zbog toga izranja na površinu na između 5 i 15 minuta, gde glasno guta vazduh. Za tu svhru koriste modifikovanu plivačku bešiku koja sadrži tkivo nalik plućima.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>