• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Električno zemljište“ ubrzava rast useva za 50 odsto: Naučnici još ne znaju kako to u stvari radi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim švedskih istraživača napravio posebnu vrstu supstrata, koji sprovodi elektricitet i stimuliše koren biljaka

  • 1
Hidroponija Hidroponski uzgoj biljaka... Foto: Ailike Creative / Panthermedia / Profimedia

Usevi ječma rastu u proseku 50 odsto više kada se njihov koren stimuliše elektricitetom pomoću novog supstrata za uzgoj. U studiji objavljenoj u žurnalu PNAS istraživači sa Univerziteta u Linćepingu, u Švedskoj, istraživači su demonstrirali „električno zemljište“, supstrat koji sprovodi električnu energiju za uzgoj bez zemlje ili hidroponiju, prenosi Phys.org.

- Broj stanovnika na svetu raste, a imamo i klimatske promene. Jasno je da nećemo moći da pokrijemo potražnju za hranom samo postojećim poljoprivrednim metodama. Ali sa hidroponijom možemo da uzgajamo hranu i u urbanom okruženju, u vrlo kontrolisanom prostoru – rekla je Eleni Starvrinidou, profesorka Laboratorije organske elektronike Univerziteta u Linćepingu.

Njena istraživačka grupa razvila je supstrat za uzgoj koji sprovodi elektricitet i napravljen je za hidroponski uzgoj. Zovu ga eSoil. Testiranja su pokazala da su usevi ječma rasli 50 odsto brže za 15 dana zahvaljujući elektronskoj stimulaciji zemljišta.

Hidroponijski uzgoj znači da se biljke uzgajaju bez zemljišta, samo pomoću vode, nutrijenata i nečega za šta njihov koren može da se uhvati – supstrata. U zatvorenom sistemu to omogućuje recikulaciju vode. Zbog toga je potrebno veoma malo vode, a svi nutrijenti ostaju u sistemu, što nije moguće sa tradicionalnim uzgojem.

- Na ovaj način možemo da dovedemo do bržeg rasta biljke. Ne znamo još kako to stvarno radi, koji su biološki mehanizmi uključeni. Ono što smo do sada otkrili je da biljke bolje koriste azot, ali nije još jasno kako električna stimulacija utiče na proces – rekla je Starvrinidou.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгослав

    26. decembar 2023. | 18:32

    Од пре сто година,у Европи је откривен систем за побољшање узгоја усева са коришћењем електрицитета из атмосфере. Са одређеним антенама и другим помагалима. До истих су резултата дошли: повећан принос, већа искоришћеност азота,и других позитивних ефеката по биљке. Систем Узгоја је назван ЕЛЕКТРОКУЛТУРА. За више информација откуцаје на интернету ЕЛЕКТРОКУЛТУРА.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>