• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alfa šimpanza krade orlov obrok prilikom „neobičnog i uzbudljivog“ šumskog okršaja

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šimpanze obično love svoju hranu, ali retko viđen sukob između šimpanze i orla u Tanzaniji pokazuje njihovu lešinarsku sposobnost.

  • 0

Orao u dolini Isa na zapadu Tanzanije se spremao da jede svoj teško zarađeni obrok kad je alfa mužjak šimpanze dojurio i ukrao mu plen.

Šimpanze (Pan troglodytes) su uglavnom vegetarijanci, ali njihova ishrana uključuje meso i druge proizvode životinjskog porekla. Aktivno love svoje mesne obroke i, u retkim slučajevima, konzumiraju mrtve organizme, piše Live Science.

Nova studija ističe sposobnost šimpanzi da se suoče sa drugim predatorima i uzmu njihovu hranu – što je ponašanje zvano „konfrontaciono lešinarenje“.

Glavni autor Sem Bejker, koordinator konzervacionog projekta Bugoma u Ugandi, video je kako alfa mužjak Imba uleće u visoku travu.

Krunasti orao (Stephanoaetus coronatus) je odmah zatim odleteo. Nekoliko trenutaka kasnije, Imba se pojavio sa nepokretnom malom antilopom Tragelaphus scriptus.

Druge šimpanze su pokušale da ukradu lešinu i molile su Imbu oko sat vremena da je podeli s njima. On je malo dao jednoj ženskoj šimpanzi i sam pojeo najveći deo. Nakon što je odbacio lešinu, ostale šimpanze su se poslužile ostacima. Na kraju je ostala samo lobanja.

Opisano sučeljavanje je tek drugi dokumentovani slučaj da šimpanza krade hranu od ptice grabljivice. Najveći broj primera konfrontacionog lešinarenja odnosi se na šimpanze koje uzimaju ulov od pavijana. Jedna studija iz 2019. otkriva da šimpanze takođe kradu od leoparda (Panthera pardus), iako leopardi love šimpanze.

Pošto su jedan od naših najbližih živih rođaka, šimpanze nam daju uvid u život poslednjeg zajedničkog pretka, koji je živeo pre 6-8 miliona godina, i evoluciju čovekovog ponašanja, kaže Bejker.

Lešinarenje je moglo voditi ka sve složenijem društvenom ponašanju ranih ljudi „poput evolucionih koraka od pasivnog i konfrontacionog lešinarenja do kooperativnog lova“, rekao je on.

Mfaume, Bejkerov pomoćnik na terenu, koji je takođe bio svedok tih događaja, umro je 2022. zbog lošeg zdravlja sa 29 godina. Bejker je rekao da želi da posveti studiju njemu.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>