• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muški vodeni medvedići mogu pronaći partnerku tako što će je namirisati

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaboravite cveće i čokolade, rukom napisanu pesmu ili kompleksno jelo pripremljeno kod kuće – kad su u pitanju tardigradi, izgleda da je romansa jednostavna kao miris.

  • 0
Tardigrade, vodeni medved Foto: Shutterstock

Istraživači su pronašli prve dokaze da ova svima draga bucmasta mikroskopska stvorenja koriste vodom nošene hemijske tragove da privuku i nađu partnere, piše IFL Science.

Iako tardigradi izvode neke prilično razuzdane seksualne aktivnosti, relativno malo se zna o tome kako privlače suprotni pol. Nema mnogo razlike između muških i ženskih jedinki, zbog čega je malo verovatno da su vizuelni znakovi uključeni. Umesto toga, istraživači su se okrenuli teoriji da tardigradi možda privlače jedni druge putem zavodljivih mirisa.

Da bi došli do odgovora, napravili su podvodnu „arenu“ sa dve susedne odaje – jednom kojoj je muški vodeni medvedić i drugoj u kojoj je ženski. Zatim je treći tardigrad postavljen između njih i čekalo se na njegovu reakciju.

Nakon višečasovnog posmatranja, primećeno je da ženka luči miris koji privlači mužjaka. Muški medvedići postavljeni između odaja hteli sa da dođu do ženke i ignorisali su drugog mužjaka; ženke su mogle da osete miris oba pola, ali su išle tamo-amo između njih. To je ukazivalo da samo mužjaci aktivno traže suprotan pol.

Radi utvrđivanja da li tardigradi mogu pratiti tragove mirisa u nekoj drugoj supstanci osim vode, istraživači su izveli eksperiment u stilu „žmurke“ u areni obloženoj agrom, želatinastom supstancom. Prvo bi pustili jednog tardigrada u arenu i dali mu pet minuta prednosti pre puštanja jedinke suprotnog pola da ga pronađe.

Kretali su se sporo, ali mnogo više nego što je očekivano. Mnogi su istražili celu arenu. Međutim, ni mužjaci ni ženke nisu bili uspešni u pronalaženju suprotnog pola, što kazuje da hemijske signale osete samo u vodenim sredinama.

Kad medvedići nađu jedan drugog, njihov seksualni život može biti mnogo bogatiji i raznovrsniji nego što bi se očekivalo. Dok je ova studija ispitivala samo muško-žensko seksualno ponašanje, neke morske vrste ovih skoro neuništivih stvorenja su biseksualne, dok druge praktikuju predigru i ono što se najbolje može opisati kao maratonske sesije.

Možda će to izbrisati viđenje tardigrada kao simpatičnih i prijatnih vodenih medvedića.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>