• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Probijen još jedan toplotni rekord: Globalna temperatura 2 stepena viša nego pre vek i po

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj skok je samo privremen i ne znači da smo stigli do trenutka kada će promena klime biti katastrofalna i nezaustavljiva

  • 0
Globalno zagrevanje, fabrika, dim, budućnost

Foto: Shutterstock

Temperatura Zemlje nakratko je skočila iznad granice na koju naučnici decenijama upozoravaju da bi mogla da ima katastrofalan i nepopravljiv uticaj na planetu i njen ekosistem, pokazali su podaci koje je objavila Samanta Burdžes, zamenica direktora Servisa za klimatske promene Kopernik (C3S) Evropske unije. Prosečna globalna temperatura bila je viša dva stepena od nivoa pre početka industrijalizacije, objavio je CNN.

- Privremena ERA5 globalna temperatura za 17. novembar po merenju Kopernika bila je 1,17 stepeni iznad temperatura od 1991. do 2020. godine – što znači da je najviša otkako se meri temperatura. Naša najbolja procena je da je ovo bio prvi dan kada su globalne temperature bile više od dva stepena iznad temperatura od 1850. do 1900. godine - napisala je Burdžesova na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru).

Rekord je oboren samo privremeno, navodi CNN, i to ne znači da je svet prešao granicu od dva stepena na gude staze, ali je to simptom stalnog globalnog zagrevanja. Približavamo se granici, upozoravaju, kada će biti teško ili, u nekim slučajevima i nemoguće, da se preokrenu.

- Jedan dan zagrevanja iznad dva stepena ne znači da je probijen Pariski klimatski sporazum, ali naglašava koliko se približavamo međunarodno prihvaćenoj granici. Možemo da očekujemo da da u narednom periodu bude mnogo više dana sa temperaturama višim za 1,5 ili dva stepena – rekla je Burdžesova za CNN.

Kopernikovi podaci su preliminarni i biće potrebne nedelje da se potvrde.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar otkako se mere temperature, a sa tim rezultatom vrlo je verovatno da će 2023. biti godina sa najvišom prosečnom temperaturom otkako postoje meteorološki podaci.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>