• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova godina je najtoplija u istoriji, a sledeća bi mogla da bude još toplija, upozoravaju meteorolozi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oktobar je imao najvišu prosečnu globalnu temperaturu otkako se meri vreme i već je peti mesec zaredom u kome padaju svi rekordi

  • 0
Globalno zagrevanje Foto: Shutterstock/i am adventure

Oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar otkako se mere temperature, a sa tim rezultatom vrlo je verovatno da će 2023. biti godina sa najvišom prosečnom temperaturom otkako postoje meteorološki podaci, saopštio je Servis za klimatske promene Kopernik (C3S) Evropske unije.

- Oktobar 2023. imao je izuzetne temperaturne anomalije i pratio je četiri meseca u kojima su svi rekordi globalnih temperatura probijeni. Možemo sa skoro potpunom sigurnošću da kažemo da će 2023. biti najtoplija godina otkako se mere temperature. Ta temperatura je 1,43 stepena iznad proseka u preindustrijskom dobu. Potreba za hitnom i ambicioznom klimatskom akcijom nikad nije bila veća - rekla je Samanta Burdžes, zamenik direktora Kopernika, u saopštenju.

Kako navodi ovaj servis, oktobar 2023. bio je najtopliji kada je reč o globalnoj temperaturi, koja je bila 15,3 stepena, što je 0,85 stepeni više od proseka za oktobar od 1991. do 2020. Temperatura je bila i 0,4 stepena viša od prethodnog rekorda postavljenog u oktobru 2019. Globalna temperaturna anomalija bila je najveća posle septembra 2023. Ceo mesec bio je 1,7 stepeni topliji od procena za period od 1850. do 1900.

- Kada je reč o ovoj kalendarskoj godini, od januara do oktobra, prosečna globalna temperatura je najveća otkako imamo podatke, za 1,43 stepena je veća od prosečne temperature od 1850. do 1900. i 0,1 stepen je viša od prosečne temperature 2016. godine, koja je bila najtoplija – navodi Kopernik.

Da će 2023. najverovatnije biti najtoplija godina u istoriji poručila je i Svetska meteorološka organizacija (SMO) pri Ujedinjenim nacijama (UN). Kako dodaju, El Ninjo će trajati bar aprila 2024, što će dovesti do daljeg skoka u temperaturama.

- Uticaj El Ninja se na globalnu temperaturu oseća obično godinu kasnije, pa će sledeća godina možda biti još toplija od ove. Iako je El Ninjo prirodan fenomen, dešava se u kontekstu klimatskih promena na koje utiču ljudske aktivnosti. Ekstremne pojave poput vrelih talasa, suša, šumskih požara, jakih kiša i poplava biće još gore u nekim regionima – rekao je Peteri Talas, šef SMO.

(Telegraf Nauka/C3S/UN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>