• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

O tom delu Zemlje znamo manje nego o površini Marsa: Naučnici iz vazduha i svemira ispituju misterioznu oblast

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača sa Univerziteta u Daramu koristio je satelite i avione sa radarima za „probijanje“ leda da otkriju više o delu Antarktika

  • 3
Antarktik Foto: Tanjug/AP

Drevni predeo sakriven ispod ledenog pokrivača istočnog Antarktika najmanje 14 miliona godina otkriven je uz pomoć satelita i aviona opremljenih radarima za „probijanje“ leda, javio je CNN.

Naučnici sa Univerziteta u Daramu, u Britaniji, koristili su tehniku za skeniranje iz daljine da mapiraju oblast od oko 32.000 kilometara, što je slično površini Belgije ili dva i po puta manje od površine Srbije. Otkrili su postojanje rečnih korita koja su postojala pre gomilanja leda, kao i brda i doline nalik onima u severnom Velsu, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Nature Communications.

Istraživači su rešili da otkriju više o istoriji nastanka ledenog pokrivača i njegovoj evoluciji, ali i da saznaju više o tome kako je taj deo planete izgledao pre zamrzavanja.

- Zemlja ispod ledenog pokrivača na istočnom Antarktiku manje nam je poznata od površine Marsa. A to je problem jer taj predeo kontroliše način na koji se led na Antarktiku kreće i utiče na način na koji bi mogao da odgovori na prošle, sadašnje i buduće klimatske promene – rekao je Stjuart Džejmison, profesor geografije Univerziteta u Daramu, u saopštenju.

Predeo je posebno zanimljiv jer gotovo da nije promenjen zbog postojanja ledenog pokrivača iako obično pokreti leda menjaju cele predele, dodao je on.

Ako naučnici shvate zašto je ovaj predeo uglavnom nedirnut, mogli bi da predvide buduća kretanja na istočnom Antarktiku, gde bi topljenje ledenog pokrivača moglo da podigne nivo mora za oko 60 metara.

Prema studiji, klima na Zemlji se približava onoj kada je, pre najverovatnije između 34 i 14 miliona godina, ovaj predeo i nastao, a kada su globalne temperature bile između tri i sedam stepeni više nego danas.

- U drugim oblastima očekivali bismo da postoji voda u tečnom stanju, baš između zemlje i ledenog pokrivača. Nje na ovoj lokaciji nema. To delimično objašnjava kako je nepromenjena tako dugo – rekao je Džejmison za CNN.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>