• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zla sudbina orke koja je progutala sedam celih morskih vidri

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ženski kit-ubica je pronađen daleko od svog uobičajenog prostora za lov sa šest celih morskih vidri u želucu i jednom zaglavljenom između usne duplje i jednjaka.

  • 0
Orka, kit ubica Pixabay

Naučnici u Rusiji su otkrili sedam potpuno čitavih morskih vidri u digestivnom sistemu nasukane orke. Kit-ubica zle sudbine je pronađen daleko od svog uobičajenog lovišta, izazivajući pitanje kako se našao na tom mestu, piše Live Science.

Ženska orka je pronađena 2020. godine na obali jednog od Komandorskih ostrva u Beringovom moru na ruskom Dalekom istoku. Naučnici su izvršili nekropsiju i pronašli ne samo sedam mrtvih vidri, koje su zajedno imale težinu od 117 kilograma, već i 256 viličnih delova glavonožaca.

Jedna vidra je bila zaglavljena između usne duplje i jednjaka, što je možda dovelo do smrti orke.

Nekoliko stvari o tom kitu-ubici zbunjuje istraživače.

„Veoma je neobično jer orke obično ne jedu vidre“, kaže Olga Filatova sa Moskovskog državnog univerziteta. Kitovi-ubice love foke, morske lavove, delfine i čak druge kitove. I koju god vrstu plena da ulove, „normalno ne gutaju plen u jednom komadu – obično ga raskomadaju i pojedu samo najbolje (najmasnije) delove“.

Proždiranje čitavih vidri verovatno nije bilo lako za orku pošto odrasle morske vidre mogu da dostignu dužinu od 1,5 metara. Istraživači misle da je orka možda napravila taj neobični potez jer je bila veoma gladna.

Istraživači su takođe analizirali orkinu DNK i utvrdili da je ta jedinka bila pripadnik zajednice, poznate kao „Bigovi kitovi-ubice“, koja ima ogromnu domaću teritoriju od Aleutskih ostrva i Aljaskog zaliva do obale Kalifornije.

Ovo je prvi put da je neki pripadnik te populacije pronađen na zapadu Pacifika, zbog čega naučnici pretpostavljaju da je orka lovačku strategiju naučila negde drugo. Načini ishrane se obično prenose od majki na mlade, primećuju istraživači.

Dok nasukana orka izaziva neka pitanja, možda će biti od pomoći da se odgovori na neka druga. Već duže vreme se populacije morskih vidri između Aleutskih ostrva i Aljaskog zaliva smanjuju. Iako su neki naučnici pretpostavili da su kitovi-ubice razlog za to, ovo je prvi neposredan dokaz da kit-ubica koji je originalno iz te oblasti lovi vidre. Možda je predatorstvo kitova-ubica zaslužno za opadanje broja morskih vidri.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>