• 10

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stvorenje bez nogu sa "ogrlicom" pronađeno ispod stene u planinama u Angoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su došli do nove vrste životinje

  • 10
Angola Foto: Fabian Plock / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživači su tokom istraživanja lokalnih divljih životinja planinskog područja Sera da Neve u Južnoj Africi, otkrili neverovatno stvorenje.

Naime, u planinama Angole, stvorenje bez nogu migoljilo se ispod stene. Ta životinja je imala "ogrlicu" dok je pokušavala da se kreće i tako su shvatili da su došli do otkrića nove vrste, piše "Yahoo".

Oni su se otisnuli u istraživanje manje poznatog regiona, ali "nesumnjivo žarište biodiverziteta" koje im je donelo nova saznanja.

Među lišćem i ispod kamenja, oni su pronašli tri guštera "potpuno bez udova", a kada su pažljivije pogledali otkrili su novu vrstu: Acontias mukvando, ili Kopljanik Serra da Neve.

Ovo novootkirveno stvorenje smatra se gušterom "srednje veličine" koje dostiže veličinu od oko 17 cm, navodi se u studiji. Ima "cilindrično" telo i "pokretne kapke", ali nema udove i uši.

Na fotografijama se vidi da ova životinja izgleda nešto između crva i zmije, ima ružičastu boju sa tamnijom braon linijom koja se proteže duž leđa. Takođe, ima "ogrlicu" krem boje koja mu daje jedinstvenost. Na stomaku se mogu uočiti ružičaste, ljubičaste i plave mrlje.

Koautorka Marijana Markes opisala je Kopljanika kao "slatku pitu".

- Ova vrsta je dobila ime u čast lokalnog plemena, (Mukvando), u znak priznanja za gostoprimstvo, prijateljstvo i lokalnu razmenu znanja tokom našeg terenskog rada - napisala je Markes.

Kopljanik Sera da Neve pronađen je samo u ovoj izolovanoj oblasti blizu podnožja druge najviše planine u zemlji koje ima "retko" šumsko okruženje i nalazi se na zapadnoj obali Angole. Nova vrsta je identifikovana po njenoj boji, lokaciji, šari i kapcima, navodi se u studiji.

(Telegraf.rs)

Video: "Smrtonosni ples" dve divlje mačke u kom se ne zna ko je jači: Kada dva leoparda "ukrste kandže"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    30. septembar 2023. | 15:50

    Ovo stvornjce ima i kod nas po livadama zove se Užak nit je zmija nit je guster.

  • Srb

    1. oktobar 2023. | 09:44

    Slepić. Naučnici svaki dan otkriju rupu na saksiji.

  • Dejan

    1. oktobar 2023. | 10:18

    E svašta, šta su to novo otkrili kad ovoga ima kod nas u Srbiji i na prostoru Balkana verovatno i širom Evrope, mi ovo zovemo slepać....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>