• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sićušni crv sa ogromnim ustima jede svoje prijatelje kad je pod stresom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nešto prilično strašno se dešava valjkastom crvu Allodiplogaster sudhausi kad mora da gricka dosadnu staru gljivu. Naučnici su otkrili da razvije ogromna usta i gosti se drugim crvima, uključujući pripadnike sopstvene porodice.

  • 0

Ovaj novi oblik je nazvan teratostomatous morph, gde je „teras“ starogrčka reč za čudovište. Dva druga oblika usta su ranije opisana kod ove vrste crva, što ovaj oblik čini trećim, piše Science Alert.

Naučnici iz Instituta Maks Plank za razvojnu biologiju u Nemačkoj, Univerziteta Indijana u SAD i Šumarskog istraživačkog instituta u Japanu smatraju da bi ta ogromna usta mogla predstavljati reakciju na stres.

Viđeno je da drugi valjkasti crvi razviju čeljusti i jedu jedni druge kad dobiju određenu hranu, što je dovelo do izučavanja A. sudhausi da bi se bolje osmotrio taj fascinantni i pomalo zastrašujući proces.

„Da bismo videli potencijalne promene u plasticitetu oblika usta A. sudhausi, odgajali smo te crve na bakterijama, gljivicama i drugim crvima“, pišu istraživači. „Otkrili smo tri različita oblika usta kod odraslih crva“.

Pomoću genetske analize, istraživači su potvrdili da je ta transformaciona sposobnost povezana s činjenicom da crv ima drugu kompletnu kopiju svog čitavog genoma. Dodatne kopije gena daju valjkastim crvima dodatnu fleksibilnost da se transformišu.

Iako će biti potrebne dalje studije radi otkrivanja kako i zašto A. sudhausi prelazi u kanibalski režim, naučnici misle da je u pitanju reakcija na stres zbog prenatrpane životne sredine i gladovanja.

Sposobnost adaptacije na promenjene uslove i sredine – razvojni plasticitet – nesumnjivo je bitna za životinje koje žele da idu napred i za mogućnost novih transformacija.

„Otkriće dodatnog oblika usta povezano sa kanibalističkim ponašanjem potvrđuje značaj razvojnog plasticiteta kao bitnog pokretača morfološke i bihevioralne diverzifikacije“.

(Telegraf Nauka/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>