• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Emisije ugljen-dioksida koštaju svetske privrede četiri puta više nego pre 10 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka tona ugljen-dioksida je četiri puta štetnija po svet sada nego pre 10 godina.

  • 0
Ugljen dioksid Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Nalazi su zasnovani na obimnoj analizi koja obuhvata četiri decenije istraživanja.

„Društvena cena ugljen-dioksida“ je cena sa kojom se privrede suočavaju usled oslobađanja ugljen-dioksida u atmosferu. Ta cena se može izračunati putem uticaja ugljen-dioksida na: ljudsko zdravlje i blagostanje, poljoprivrednu proizvodnju, porast nivoa mora koji vodi ka oštećenju i uništenju imovine, dezertifikaciju, promene u potrošnji energije i pad produktivnosti rada, piše Phys.org.

Istraživanje je analiziralo više od 5.900 procena iz 207 dokumenata objavljenih pre 2022, i koristeći inovativne statističke metode kao što je meta-analiza otkrilo da, dok su pre 20 godina ekonomisti bili skloni da zagovaraju skroman porez na emisije ugljen-dioksida, sad moraju da podržavaju mnogo oštriju klimatsku politiku. Tako je prvenstveno zbog toga što je procena klimatskih promena i njihovih efekata postala mnogo pesimističnija tokom vremena.

Profesor ekonomije Ričard Tol sa Univerziteta Saseks kaže: „Implikacije ovih nalaza po klimatsku politiku su značajne. Glavna procena je da društvena cena ugljen-dioksida postaje 2,2% veća svake godine. Otkrili smo da je danas svaka tona ugljen-dioksida četiri puta štetnija nego pre 10 godina“.

Studija ističe potrebu da se pojačaju napori da se redukuju emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i preispita prikladna cena ugljen-dioksida.

Često postoji jaz između najavljenih ciljeva i programa koji bi trebalo da postignu te ciljeve. Osim povećanja društvene cene ugljen-dioksida, preporučene cene ugljen-dioksida, kreatori politike bi trebalo da se usredsrede na povećanje stvarne cene ugljen-dioksida.

Dakle, ovaj rad opravdava bitno jačanje klimatske politike u odnosu na onu koju imamo u Evropi i Severnoj Americi, i poziva druge zemlje, naročito Kinu i Indiju, da pojačaju svoj klimatski angažman.

Postoje brojne različite procene društvene cene ugljen-dioksida i one variraju zbog različitih prepostavki o budućim emisijama. Međutim, u proseku, ova predviđanja su mnogo pesimističnija dok realnost klimatskih promena nastupa.

Na primer, klimatski uticaji su nepredvidljivi , a uticaji porasta od 1,5 do 2 stepena Celzijusova su mnogo veći nego porast od 0,5 do 1 stepen. To znatno povećava cenu ugljen-dioksida dok nastupa uticaj na sve od poljoprivrede do zdravlja.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>