• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Geni zaduženi za učenje i pamćenje nastali su pre 650 miliona godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici Univerziteta u Lesteru otkrili su koliko su stari sistemi za kompleksno ponašanje kod životinja

  • 1
Geni, genetika, DNA Foto: Shutterstock

Geni neophodni za učenje, pamćenje, agresiju i drugo kompleksno ponašanje nastali su pre oko 650 miliona godina, otkrio je tim naučnika, prenosi ScienceNews.

Istraživanje je predvodio dr Roberto Fjuda, član neurogenetske grupe Odeljenja za genetiku i genom, a učestvovali su naučnici sa Univerziteta u Lesteru iz Britanije, kao i istraživači sa švajcarskog Univerziteta u Friburgu.

- Već dugo znamo da monoamini poput serotonina, dopanima i adrenalina imaju ulogu neuromoderatora u nervnom sistemu, imaju važnu ulogu u složenom ponašanju i funkcijama poput učenja i pamćenja, kao i procesima poput spavanja i hranjenja. Međutim, manje je poznato poreklo gena potrebnih za produkciju, detekciju i degradaciju ovih monoamina. Korišćenjem računarskih metoda, rekonstruisali smo evolutivnu istoriju ovih gena i pokazali da većina ovih gena uključenih u proizvodnju monoamina, njihovu modulaciju i recepciju ima poreklo u osnovnim grupama bilaterija. Ovo otkriće imaće veliki uticaj na evolutivno poreklo složenog ponašanja, poput onog koje kontrolišu monoamini, a koje je uočeno kod ljudi i drugih životinja – rekao je dr Fjuda.

Autori veruju da ovaj novi način kontrole nervnog sistema igrao veliku ulogu u vreme kambijumske eksplozije, što je dovelo do najveće razlike između većine velikih životinjskih grupa. On im je omogućio fleksibilnost i bolju interakciju sa okruženjem.

- Otkriće će pokrenuti nova istraživanja kako bismo razjasnili poreklo složenog ponašanja i videli da li isti neuroni kontrolišu nagradu, zavisnost, agresiju, hranjenje i spavanje – rekao j dr Fjuda.(Telegraf Nauka/ScienceDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>