• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mužjaci jedne vrste majmuna češće imaju odnose međusobno nego sa ženkama i zato imaju više potomaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su pratili grupu rezus makakija na malom ostrvu u Portoriku, a rezultati istraživanja su ih iznenadili

  • 0
Majmuni rezus makaki Credit: Paul Hennessy / Alamy / Alamy / Profimedia

Mužjaci rezus makakija na malom ostrvu u Portoriku češće imaju seksualne odnose jedni sa drugima nego sa ženkama, otkrili su naučnici, a prenosi LiveScience. Istraživanje je pokazalo i da mužjaci koji imaju češće seks sa drugim mužjacima imaju više potomaka, dodaju naučnici.

- Otkrili smo nešto potpuno suprotno onome što su ljudi govorili ranije, a to je da je generalno situacija takva da što više homoseksualnih odnosa imaju životinje, to manje potomaka imaju – rekao je za LiveScience Vinsent Savolejnen, profesor biologije na Imperijalnom koledžu u Londonu.

Naučnici su još tridesetih godina prošlog veka radi istraživanja osnovali malu koloniju ovih majmuna na ostrvu Kajo Santjago u Portoriku. Na tom ostrvu živi oko 1.700 rezus makakija.

U studiji objavljenoj u žurnalu Nature Ecology and Evolution, naučnici su naveli da su istraživali seksualne odnose među mužjacima i otkrili su da su oni ekstremno normalni među 236 majmuna koje su pratili.

Tim je beležio koliko često su mužjaci imali odnose sa drugim mužjacima i koliko su često imali odnose sa ženkama i to tokom tri perioda u 2017, 2019. i 2020. godini. Otkriveno je da je 72 odsto mužjaka imalo seks međusobno, dok je 46 odsto njih imalo seks sa ženkama. Pojedinačne majmune su razlikovali po tetovažama koje su im napravljene pre početka istraživanja.

Naučnici su i ranije primetili homoseksualne odnose među različitim vrstama životinja, ali se oni smatraju relativno retkom pojavom u prirodi. Većina istraživača je uvek mislila da bi takvo ponašanje smanjilo reproduktivnost životinje, ali u ovoj analizi je otkriveno da je to dovelo do povećanja reprodukcije.

- Otkrili smo da ovakvo ponašanje pomaže mužjacima da međusobno naprave koalicije – povežu se tokom seksualnih odnosa, a onda se zajedno bore protiv drugih mužjaka s kojima nemaju seks. Rezultat toga je neka prednost u grupi, imaju pristup većem broju ženki i na kraju imaju više dece – rekao je Savolejnen.

Zbog toga što su svi majmuni od rođenja i rađene su genetske analize, naučnici su mogli da utvrde kako genetika utiče na ovu pojavu. Istraživači su poredili sekvence DNK sa njihovim seksualnim navikama i otkrili da nasledni faktori mogu da objasne 6,4 odsto primećenog ponašanja, dok ostalo zavisi od faktora u okruženju, poput razlike u godinama.

- Ovo je prvi put da smo videli da je homoseksualno ponašanje kod ovih životinja barem delimično zasnovano na genetici – rekao je Savolejnen.

Sledeći korak je otkriti tačno koji geni imaju ulogu u ovome.

- Sada ćemo da sekvencioniramo cele genome ovih životinja kako bismo to otkrili – dodao je Savolejnen.

Rezultati studije, dodaje, mogli bi da utiču i na shvatanje homoseksualnosti kod ljudi.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>