• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izumrli vunasti nosorog sa očuvanim mekim tkivima iskopan u Sibiru

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zver iz ledenog doba izgleda vrlo dobro za svoje godine.

  • 0

Mumificirani ostaci izumrlog vunastog nosoroga iskopani su u Sibiru. Zamrznuta kao veliki komad mesa hiljadama godina, ova preistorijska životinja još ima očuvana meka tkiva, što pruža neke zanimljive naučne mogućnosti, piše IFL Science.

Do otkrića je nedavno došlo na rudarskoj lokaciji u okrugu Ojmjakonski u Republici Saha (Jakutija) na dalekom istoku Rusije, saopštio je Severoistočni federalni univerzitet.

Istraživači sa Univerziteta su se nedavno vratili sa te lokacije sa rogom izumrle zveri, rekavši da će ostatak tela biti zaštićen do potpunog iskopavanja na jesen.

„Sudeći po morfološkim parametrima, u pitanju je odrasla jedinka. Tačna biološka starost i pol životinje biće utvrđeni nakon sveobuhvatnog ispitivanja samog tela. Onda ćemo moći da dođemo do podataka o anatomskim i morfološkim odlikama, geološkoj starosti, ishrani, genetskim vezama sa ranije izučenim pronalascima itd.“, rekao je Maksim Čeprasov.

Iako godine nosoroga još nisu poznate, nesumnjivo je iz poslednjeg ledenog doba. Vunasti nosorozi su naseljavali severnu Evroaziju tokom pleistocena do pre oko 11.700 godina kad su temperature porasle. Klimatske promene su imale ulogu u njihovom izumiranju, mada neki dokazi sugerišu uticaj preteranog lova i ljudske aktivnosti.

Ovo je prvi put da je Severoistočni federalni univerzitet dobio ostatke vunastog nosoroga, iako je barem još pet primeraka sa mekim tkivima pronađeno u Republici Saha od kraja 18. veka.

Očuvani primerak bi mogao biti velika pomoć u nastojanju da se bolje razumeju ta stvorenja i način na koji se Zemlja promenila od preistorijskih vremena.

„Ovo je zaista jedinstven pronalazak koji će nam omogućiti da bolje proučimo prošlost regiona, njegovu drevnu faunu, klimu i geološke uslove. Zahvaljujemo našim partnerima na donaciji vrednog pronalaska i doprinosu nauci. Donirani fosil je ne samo vredan muzejski eksponat, već i neverovatan resurs za naučno istraživanje“, dodao je rektor Anatolij Nikolajev.

Druge vrste, uključujući mamute, pećinske lavove i ptice, takođe su pronađena u ovom ledenom regionu. Godine 2021, zaleđeni vuk je pronađen ispod 40 metara permafrosta Tirehtjahske oblasti. Zahvaljujući izuzetnoj očuvanosti, naučnici su uspeli da izvedu autopsiju i dođu do nekih neverovatnih uvida u njegov život.

Sva ova otkrića dovode do pitanja da li će ljudi ikad pronaći zamrznute ostatke neandertalaca, „sestrinske vrste“ homo sapijensa koja je naseljavala delove Evroazije još prekrivene ledom iz pleistocena. Naučnici misle da šanse nisu baš velike – ali je to veoma privlačna mogućnost.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>