• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tenk iz doba trijasa: Identifikovan novi, zastrašujući predak krokodila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fosil ove oklopljene životinje 30 godina bio je na policama Teksaškog tehničkog univerziteta

  • 0

Dinosaurusi su slavni, ali su etosaurusi, teško oklopljeni rođaci modernih krokodila, vladali su planetom pre njih. Ovi tenkovi iz doba trijasa imali su različite oblike i veličine pre nego što su izumrli pre oko 200 miliona godina.

Danas se njihovi fosili pronalaze na svim kontinentima osim na Antarktiku i u Australiji. Naučnici koriste koštane ploče, koje su deo oklopa, da identifikuju različite vrste i obično nemaju mnogo fosila s kojima mogu da rade.

U studiji istraživača Univerziteta Teksasa u Ostinu radili su sa oklopom koji je očuvan oko 70 odsto i uspeli su da identifikuju novu vrstu etosaurusa i pretka krokodila.

- Imamo elemente zadnjeg dela vrata i ramena, pa sve do repa. Obično imamo vrlo ograničenu količinu fosilnih ostataka – rekao je Vilijam Rejes, doktorand Škole geonauka Univerziteta u Teksasu, prenosi Phys.org.

Rejes i njegovi saradnici koristili su oklop da identifikuju novu vrstu etosaurusa, koju su nazvali Garzapelta muelleri. Garza je ime okruga u kome je pronađen fosil, reč pelta na latinskom znači oklop, dok je treći deo imena – muelleri – omaž paleontologu Bilu Mjuleru, koji je otkrio fosil.

Garzapelta je živeo pre oko 215 godina i ličio je na modernog američkog krokodila, samo sa mnogo više oklopa.

- To je kao krokodil iz modernih vremena, ali pomešan sa armadilom – rekao je Rejes.

Šiljci na telu Garzapelte su veoma slični onima nađenih kod druge vrste etosaurusa, ali su istraživači otkrili da su dve vrste veoma različite.

Garzapelta je deo fosilne kolekcije Teksaškog tehničkog univerziteta i bio je na policama poslednjih 30 godina.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>