• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izveo psa u šetnju šumom i nabasao na džinovsku kost: Dve godine krio spektakularno otkriće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Damijen Bosketo i njegov ljubimac Mafin pronašli su fosil titanosaurusa koji je skoro 70 odsto očuvan, što je izuzetno retko za Evropu

  • 0
Titanosaurus Primer titanosaurusa iz Muzeja prirodne istorije u Londonu... Foto: Roger Cracknell 01/classic / Alamy / Alamy / Profimedia

Damijen Bosketo izveo je svog psa Mafina u šetnju kada je u šumi u Montulijeu, nekoliko kilometara od svog doma u Krizi, u južnoj Francuskoj, nabasao na ogromnu kosku. Ispostavilo se da je u pitanju karlična kost titanosaurusa, jednog od najvećih dinosaurusa koji su hodali Zemljom. Međutim, Bosketo, inače paleontolog amater, o ovom otkriću ćutao je skoro dve godine.

Kako navodi Vašington post, postoji više od 30 različitih titanosaurusa, od kojih su najveći bili teški 70 tona i dugi 25 metara.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Damien Boschetto (@damienboschetto)

- Ovo nije prvi put da sam našao kosti dinosaurusa. Ali svaki put osećam uzbuđenje kada otkrijem nove kosti – rekao je Bosketo za Vašington post.

Fosili titanosaurusa nisu česti u Evropi, zbog toga je ovo otkriće specijalno. Posebno zato što nije otkrivena samo jedna kost. Iskopan je skelet koji je skoro 70 odsto potpun, a većina kostiju i dalje je spojena.

- Ovo je izuzetno retko i izuzetno otkriće za Francusku i Evropu. Na dan kada smo videli da je reč o skoro potpunom skeletu, uzbuđenje je bilo na najvišem nivou – rekao je Bosketo.

On i članovi Arheološke i paleontološke kulturne asocijacije u Muzeju Krizija radili su u tajnosti na mestu pronalaska. Kako se navodi, uvek ih je pratio i pas Mafin.

Kada je reč o titanosaurusima, ovaj skelet je među manjim. Dug je oko 10 metara. Po sedimentima je zaključeno da je živeo pre oko 70 miliona godina, u vreme kasne krede.

- Damijen Bosketo je značajno doprineo našoj paleontološkoj kolekciji, što je važno za našu budućnost. Ova otkrića su interesantna sa naučne tačke gledišta jer pomažu u razumevanju vrsta i ekosistema u vreme krede – naveo je direktor Muzeja Krizija u saopštenju.

(Telegraf Nauka / Washington Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>