• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Senzacija: Par amatera otkrio najstariji fosil kože! Misteriozni gmizavac živeo pre 288 miliona godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bila je hrapava i najviše je ličila na kožu krokodila

  • 0

Fosilizovana koža misterioznog gmizavca koji je živeo najmanje 45 miliona godina pre prvog dinosaurusa otkriven je u pećini u Oklahomi. Do senzacionalnog otkrića došao je par paleontologa amatera – Bil i Džuli Mej, a da je reč o fosilizovanoj koži staroj oko 288 miliona godina utvrdili su naučnici sa Univerziteta Toronta u Misisagi.

Koža, koja je pripadala ranoj vrsti gmizavaca iz paleozoika, imala je hrapavu površinu i najviše je ličila na kožu krokodila, piše Phys.org.

To je najstariji primer očuvanog epidermisa, spoljnog sloja kože kod kopnenih gmizavaca, ptica i sisara, a predstavlja važnu evolutivnu adaptaciju u prelasku na život na kopnu.

- Povremeno dobijemo izuzetnu mogućnost da bacimo pogled na davna vremena. Ovaj tip otkrića može zaista da obogati naše shvatanje i percepciju ovih životinja – rekao je Itan Muni, student paleontologije na Univerzitetau Toronta i član tima paleontologa Roberta Rajsa.

Koža i meka tkiva retko kad se fosilizuju, ali stručnjaci veruju da su to omogućile jedinstvene osobine pećinskog sistema Ričardova mamuza.

- Životinje su upadale u ovaj pećinski sistem tokom ranog perma i tu ih je prekrivao veoma fin glineni sediment koji je odlagao proces raspadanja. Tu je postojalo i aktivno curenje nafte tokom perma, pa je verovatna interakcija ugljovodonika u nafti i katranu omogućilo da koža bude očuvana – rekao je Muni.

Fosil kože je mali, manji od nokta na prstu. Mikroskopsko proučavanje, koje je predvodila Tia Maho sa Univerziteta Toronta, otkrilo je epidermalno tkivo, obeležje amniota, životinje u koje se ubrajaju gmizavci, ptice i sisari, a koji su evoluirali od vodozemaca tokom doba karbona.

- Potpuno smo šokirani onom što smo videli jer nije nalik ničemu drugom. Otkrivanje tako starog fosila kože je izvanredna mogućnost da bacimo pogled na prošlost i vidimo kako je koža nekih od ovih životinja izgledala – rekao je Muni.

Fosili kože životinje o kojoj se ništa ne zna, čuvaju se u Kraljevskom muzeju Ontarija. Dinosaurusi su se, veruje se, pojavili pre oko 243 miliona godina.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>